Povestea de viaţă a unei românce, șofer Uber în Londra: “Un oraș de sclavi! Faci bani cât să trăiești de pe o zi pe alta, nimic mai mult”

Autorităţile de reglamentare din Marea Britanie au în plan de ceva timp, interzicerea activității companiei Uber în Londra. Jurnaliștii britanici de la publicaţia Financial Times au decis să publice poveștile mai multor șoferi Uber, pentru a sensibiliza într-un fel anume pe cei care nu mai sunt de acord cu activitatea prestigioasei companii de taxi.

În multitudinea de interviuri şi poveşti de viaţă reală se găseşte şi destăinuirea unei românce care practică meseria de şofer Uber. Pentru a i se proteja identitatea, româncei i s-a schimbat numele real în Elena Ionescu.

Este bine ştiut faptul că Londra este orașul fondurilor mutuale, al hipsterilor și al șoferilor Uber. Aici există aproximativ 40.000 de șoferi de taxi care sunt în slujba a 3.5 milioane de clienți, scriu cei de la 2daynews.ro

Elena a plecat din ţară, nu are studii universitare, iar tatăl ei este șofer de taxi în România, meserie care o face şi ea acum în Londra.

Iată “Povestea Elenei”, spusă chiar de ea, cu timiditate, frustrări, respect şi multe speranţe într-un viitor mai bun …

loading...

“Am plecat din România pentru că iubitul meu visa să trăiască la Londra, să se realizeze. Când am ajuns, visam și eu la o carieră strălucitoare. Dar nu așa au mers lucrurile. Londra m-a dezamăgit”, declară românca jurnaliștilor.

De-abia s-a trezit, dar arată obosită, pare mai în vârstă decât cei 31 de ani. E un timbru de amărăciune prezent în fiecare vorbă pe care o rostește. Acasă lucra ca și contractor pentru Enel – “Adevărul e că în România aveam o viață mult mai bună”, spune Elena.

Iulian, iubitul Elenei, conduce noaptea. Tura lui de Uber se termină la 4.30 dimineața. Cei doi apucă să se vadă foarte puțin, între schimburi. “Dacă ne pierdem slujbele, nu ne vom putea plăti telefoanele, mașinile”, spune Elena.

Ea câștigă între 300 și 600 de lire pe săptămână, în România, salariul mediu este de 600 de lire sterline pe lună, dar cheltuielile nu se pot compara, aproape toți banii câștigați la Londra se duc pe chirie, mașină, benzina, mâncare și telefon.

Stres. Epuizare. Bani. Aceste probleme sunt în gândurile multor londonezi, dar pentru Elena Ionescu e altfel. “Londra este un oraș de sclavi. Faci bani cât să trăiești de pe o zi pe alta. Nimic mai mult.

Diminețile sunt mereu aceleași. Aproape în 30% dintre ele resimți furia. Clienții dau vina pe tine și pentru trafic, pentru vreme. Țipă și urlă. Se comportă într-un mod pe care nu și-l permit cu taximetriștii. Unii dintre ei se poartă de parcă ai fi proprietatea lor”, spune românca.

Cursele preferate sunt cele din weekend, când la orele dimineții clienții se retrag beți către casele lor. “Îmi plac bețivii tăcuți. Și cei care cântă, și râd. Chiar și cei furioși că i-au prins zorile în oraș. Dimineața îi liniștește pe toți”

Se întâmplă des să fie victima unor abuzuri. “Țipă. Devin neciopliți. Dacă devin și agresivi, calc pedala”. Dar clienții furioși se enervează și mai tare. ,,Du-mă la Canary Wharf. Am o întâlnire”. Eram aproape acolo când a început să țipe. “Ești cel mai prost șofer. Ești cel mai prost șofer pentru că nu bagi viteză”. “Nu pot”, i-am spus. “Îmi pierd carnetul”. “Condu dracului. Imigrant nenorocit. Bagă viteză pentru că te plătesc”. Când am terminat cursa, am început să plâng. Voiam să mă întorc acasă, simțeam că trebuie să renunț la Uber pentru că nu este o slujbă pentru femei.

Elena este indignată de faptul că în Marea Britanie, mulţi dintre românii ajunşi aici la muncă, locuiesc 20, chiar și 30 de suflete, înghesuite în apartamente ponosite. “Nimeni nu trăiește așa în România!”.

“De abia aștept să mă întorc acasă, ceea ce trăim aici, la Londra, nu e viață…”, concluzionează românca în finalul interviului.

Sursă FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante despre comunitatea românilor din străinătate, pe portalul 2daynews.ro