Mii de ROMÂNI din STRĂINĂTATE care se ştiau cu dările plătite în ţară, s-au trezit cu DATORII la ANAF

O Românie “anapoda” se poate spune, atunci când pleci în străinătate ca să munceşti pentru un ban cinstit şi laşi acasă totul achitat, dar după câţiva ani, statul îţi trimite notificare, că vei fi executat pentru datoriile acumulate, scriu cei de la stirileprotv.ro

Situaţia este şi mai incredibilă când vine vorba de românii care lucrează în străinătate şi plătesc asigurări de sănătate şi acolo. Aceştia s-au trezit că, pe 2015, au de dat şi contribuţia pentru sistemul românesc. Rudele rămase în ţara, stau la ghişeele ANAF ca să afle ce e de făcut şi ce să le comunice celor plecaţi la muncă în Uniunea Europeană.

Astfel, mii de contribuabili care ştiau că au plătit toate dările către statul român, au primit de la ANAF vestea că au de achitat, sume restante pe ultimii 5 ani, pentru asigurările de sănătate. În notificările primite este specificat negru pe alb, faptul că termen de plată este 30 iunie 2019, după care urmează executarea silită.

Într-o anchetă jurnalistică efectuată de cei de la ProTv, s-a descoperit că mii de românii care au avut un venit de doar câţiva lei, din dividende sau dobânzi bancare, de exemplu, trebuie să achite acum, câteva sute de lei.

„Ginerele meu care de 13 ani este în Anglia, îşi plăteşte acolo toate birurile, ce are de plătit, spune că acum are de plătiţi şi aici la asigurare, la casa de sănătate, 348 de lei”. Articolul continuă după reclame …

loading...

„Este inechitabil pentru că plăteşti o contribuţie pentru nişte servicii medicale de care nu ai beneficiat. Pentru că plăteşti în 2019 pentru perioada 2015 – 2016 şi atuncea nu ai beneficiat se serviciile medicale. Sau, dacă ai fost bolnav atunci, cei de la sănătate te-au obligat să plăteşti”, explică Gheprghe Ialomiţianu, fost ministru de finanţe.

În timp ce oamenii nu înţeleg de ce abia acum află despre aceste biruri, vechi de câţiva ani, funcţionarii de la ghişee spun că ei doar aplica legea. La solicitarea Pro TV, ANAF nu a oferit informaţii pe acest subiect.

Sursă FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante pe portalul
stirileprotv.ro