Apelul unui preot român din Italia: Prea multe „badante” mor de cancer…

Preotul Ioan Lupăşteanu din Trento i-a emoţionat până la lacrimi pe românii prezenţi la slujba din duminica Paștelui. Acesta a făcut un apel la angajatorii italieni care beneficiază de serviciile femeilor românce în calitate de îngrijitoare („badante”): „Îndemnați-le să aibă grijă de sănătatea lor și să meargă la medic atunci când este necesar. Respectați-le drepturile la zilele libere!”, scriu cei de la rotalianul.com

Este foarte bine cunoscut faptul că, badantele sunt angajate cu un orar de 24 de ore din 24, iar acest lucru le afectează foarte mult starea de sănătate şi aşa precară, pe care o au femeile românce care prestează servicii în casele italienilor.

Ziarul „Adige” a publicat apelul făcut de preotul român şi astfel, vorbele acestuia au ajuns cu siguranţă la toţi cei vizaţi, în speciali la angajatorii italieni.

În apelul său, preotul susține că ritmul de lucru intens, stresul și tensiunea nervoasă la care sunt supuse multe dintre aceste românce le epuizează și le îmbolnăvește. „Lucrează 24 de ore din 24 și nu au grijă de sănătatea lor”.

Apelul preotului vine în contextul în care s-au înmulţit decesele în rândurile acestor femei, din cauza unor boli grave, pe care nu au timpul necesar să le depisteze şi să le trateze, fiind vizibilă o creștere accentuată față de anul trecut, al numărului de decese. Articolul continuă după reclame …

loading...

Pentru a fi credibil, preotul a adus în discuţie cazurile a două românce trecute în neființă de curând: una în vârstă de 60 de ani și cealaltă de 47, ambele „badante”, ambele bolnave de cancer și ambele diagnosticate când a fost prea târziu.

Cele două badante românce, lucrau în Italia de peste 10 ani, fiind convins că nu s-au tratat cum se cuvine și nu au găsit timp pentru a-și controla corespunzător starea de sănătate, deoarece erau angajate cu un orar de 24 de ore din 24.

Pe lângă toate neajunsurile, părintele aduce în discuţie şi lipsa hranei la care aceste femei au fost supuse de-a lungul anilor. S-au hrănit puțin și rău din cauza lipsei de timp și de bani. Organismul are nevoie de hrană sănătoasă și suficientă pentru a elimina toxinele și adesea condițiile de trai din familiile în care lucrează aceste femei nu le permit să mănânce bine și suficient.

„Dreptul sacrosanct la odihnă a fiecărui lucrător trebuie să fie o obligație față de aceste lucrătoare”, mai spune părintele Lupășteanu specificând că sunt îngrijitoare care nu s-au spovedit de 5 ani pentru că nu au nicio duminică liberă.

Părintele Lupășteanu speră ca discursul său să fi ajuns şi la urechile angajatorii italieni, care în viitorul apropiat să acorde lucrătoarelor venite din România, timpul necesar efectuării de analize medicale, dar şi respectarea zilelor de odihnă ce se regăsesc trecute în lege şi în contractele de munca încheiate.

Sursă FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante despre comunitatea românilor din străinatate, pe portalul rotalianul.com