Românii din străinătate se întorc ACASĂ. Primarul Iașiului: “Marea Britanie şi Italia sunt ţările care repatriază cel mai mult”

Populaţia oraşului Iaşi a crescut în ultimii 3 ani cu circa 10%, respectiv 40.000 de locuitori, dar faţă de ultimul recensământ din 2011, populația a crescut cu aproximativ 60.000 de locuitori. Conform statisticilor, orașul a ajuns pe locul doi ca număr de locuitori, după București, devansând Cluj-Napoca, Timișoara și Constanța, scriu cei de la ziarulromanesc.net

Majoritatea populaţiei nou venită în orasul Iaşi o constituie românii reîntorși din străinătate, potrivit primarului orașului, Mihai Chirica, citat de HotNews.

O mare parte a creşterii populaţiei se datorează românilor plecați la muncă și care s-au întors acasă, cetățenilor din Republica Moldova care au venit în Iași, dar și oamenilor care au plecat din alte orașe din România și s-au stabilit în Iași.

„…O mare parte din populația nou-venită s-a întors din diaspora. Țara care repatriază cel mai mult în momentul de față este Marea Britanie, ceea ce este foarte bine fiindcă avem oameni foarte valoroși acolo. A doua țară care repatriază este Italia, deoarece a intrat în recesiune economică și oferă niște salarii asemănătoare cu ce poți câștiga în România. Salariul mediu în România pentru un meseriaș de calitate este cam 1000 de euro net. 1.000 de euro pe care poți să-i dai familiei stând lângă copiii tăi, lângă soția ta. Dacă te duci să muncești în Italia, Spania, Marea Britanie, nu te întorci cu 1000 de euro la familie în fiecare lună, fiindcă ai acolo alte cheltuieli, nu stai cu familia, motiv pentru care le recomand celor plecați să se întoarcă, să testeze măcar ce se întâmplă în România”, e explicat primarul Chirica.

O pondere importantă o reprezintă și cetățenii din Republica Moldova care s-au stabilit la Iași. Articolul continuă după reclame …

loading...

”Mai avem 25.000 de cetățeni ai Republicii Moldova rezidenți în Iași. Și nu mai ascund faptul că ei investesc foarte mult, construiesc locuințe, le vând direct în Republica Moldova, în marea lor majoritate și-au cumpărat case în municipiul Iași. Unele sunt locuite, altele sunt ca o rezervă bancabilă. Este adevărat că nu toți dintre cei care au cetățenie românească muncesc aici și trăiesc aici. Mulți dintre ei au profitat de acest lucru și au plecat spre Europa de Vest, ceea ce nu este neapărat rău, pentru că se întorc acasă cu o nouă configurație mentală, în ceea ce privește diferența dintre Rusia și Europa de Vest”, a mai spus primarul.

În ultimii ani, creşterea demografică a avut efecte pozitive în economia oraşului, au crescut salariile şi bugetele pentru investiții. Aglomerarea urbei are şi efecte negative precum, blocajele în trafic care sunt din ce în ce mai dese la orele de vârf şi aerul care este din ce în ce mai poluat.

Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, Primăria Iași derulează proiectul „RestartHome”, menit să-i ajute pe românii care se întorc în țară și doresc să-și deschidă o afacere, unde pot găsi informaţiile necesare, cursuri de antreprenoriat şi oportunitățile privind obținerea unor finanțări nerambursabile.

Sursă FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante pe portalul
ziarulromanesc.net