Germania a intrat în CRIZĂ de muncitori români. “Nu mai vor să lucreze la noi pe salariul minim pe economie”

Presa din Germania relatează de o săptămână, despre criza de muncitori români din sectorul agricol. Acum, a început sezonul de recoltare a sparanghelului și multe ferme contau pe srijinul românilor și polonezilor, scriu cei de la stiridiaspora.ro

Anteprenorii nemţi s-au văzut puși în fața unei probleme destul de delicate şi anume, lipsa forței de muncă ce a dus la o încetinire a recoltării câmpurilor pline de sparanghel, planta gustoasă care le aducea profituri uriaşe.

Fermierii din Germania se plâng de lipsa forței de muncă, dar nu pot umbla la majorarea salariilor care ar aduce muncitorii înapoi pe câmp. Ce s-a întâmplat de fapt? Românii și polonezii nu mai vor să lucreze pe salariul minim. Aceasta este motivul principal al angajatorilor germani, care simt în fiecare zi că pierd muncitori, în favoarea Olandei, țară în care salariile sunt mult mai mari.

În acest an, numărul românilor care au ales să lucreze în Germania, a scăzut drastic. Este bine de ştiut faptul că, în Polonia au crescut alocațiile copiilor, iar în România se înregistrează o creștere economică şi implicit o creştere a salariilor.

“Economia românească se dezvoltă pozitiv, există mai multe locuri de muncă și mulți nu mai vor să lucreze ca sezonieri în Germania”, a declarat pentru televiziunea germană NDR un expert al Camerei de Agricultură din Renania de Nord-Westfalia. Articolul continuă după reclame …

loading...

Criza muncitorilor români se simte în Saxonia Inferioară, acolo unde sunt cultivate 4.500 de hectare cu sparanghel. De reţinut că anul trecut, românii au devenit a patra cea mai numeroasă comunitate de locuitori străini din Germania, după turci, polonezi și sirieni, potrivit ndr.de.

Fermierii de sparanghel trebuie să le ofere lucrătorilor mai multe beneficii decât cele de până acum, în plus față de salariul minim, ca să-i păstreze. De exemplu, băuturi răcoritoare pe teren și o cazare mai bună. Între timp, agricultorii speră la o soluție diferită. Astfel, Asociația agricultorilor de sparanghel și de fructe de pădure, solicită deschiderea pieței forței de muncă pentru lucrătorii sezonieri din țări din afara Uniunea Europeană (UE), cum ar fi Ucraina și Belarus.

În schimb, pentru muncitorii sezonieri români care au învățat bine limba germană există și alte de domenii de lucru, mai bine plătite, precum servicii de coletărie sau pe șantierele de construcție, ori în centrele de logistică, conform libertatea.ro

Sursă FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante pe portalul stiridiaspora.ro