Românul Flaviu Curelariu donează pentru Africa din banii câștigați în Londra: „Nu e bucurie mai mare decât să știi că un sat din Mozambic are apă“

Povestea lui Flaviu Curelariu este una deosebită şi merge înainte ca un tren de mare viteză. Românul are acum 35 de ani, trăiește în Londra, iar în 2015 a demarat o afacere ca să-şi câştige pâinea cea de toate zilele. Mai bine zis, şi-a pus la bătaie toți banii câștigați anterior la muncă în SUA, pentru a-și deschide o spălătorie auto mobilă, scriu cei de la ziarulromanesc.net citând adevarul.ro

Cine este Flaviu? Cu ani de zile în urmă, un adolescent de 18 ani termina liceul în România şi pleca în Statele Unite ale Americii cu doar 20 de dolari în buzunar, dar înarmat cu ambiție și cu multă răbdare.

Astfel, din anul 2003 şi până în 2010 a lucrat ca instalator de parchet în mai multe orașe americane. Cu toate că lucrurile mergeau bine, iar tânărul avea venituri mai mult decât decente, dorul de familie l-a determinat să se întoarcă din 2010 în România. A ajuns acasă, dar ceea ce a găsit aici i-a dat de gândit și l-a determinat să plece din nou din țară. De data asta, definitiv.

„Am stat în România timp de aproape un an și am văzut cât de greu este să faci ceva aici. Orice ai încerca să faci, ai doar piedici peste piedici și niciun sprijin de nicăieri. Cum aveam avantajul de a cunoaște foarte bine limba engleză, am decis să mă mut din nou, dar de data asta am ales Marea Britanie. Atunci am decis să mă mut în Londra și să reîncep totul de la zero. De data asta mi-a fost mai ușor decât atunci când am plecat în America, pentru că acum cunoșteam foarte bine limba și aveam și resurse financiare, plus că aveam și experiența acumulată peste Ocean“, povestește Flaviu.

Într-o primă fază, el și-a deschis la Londra o firmă de amenajări interioare, beneficiind de experiența din Statele Unite ale Americii. Apoi a intrat într-o nouă afacere: o spălătorie auto mobilă. Și astfel a apărut „Loiality car wash“. Articolul continua dupa reclame …

„La început a fost greu, totul a început cu 5.000 de afișe pe care le-am pus în mașinile oamenilor. În momentul actual avem peste 300 de clienți fideli și contracte cu diverse hoteluri și cazinouri de lux din Londra“, mai spune românul.

El a investit circa 12.000 de lire sterline în aparatura necesară, iar în viitorul apropiat este tentat să deschidă și o spălătorie clasică pentru mașini.

Am decis ca spălătoria mea să doneze din profitul fiecărui spălat un procent de 10% pentru oamenii din alte țări care aveau nevoie de apă. Cum mi-a venit ideea? Am visat într-o noapte că zburam deasupra unei țări foarte uscate, vedeam numai secetă și pământ crăpat, iar cineva din avion mi-a zis: «Uite, aici e Africa». De aici a plecat practic totul“, a explicat antreprenorul român.

Mai întâi, a trimis echivalentul a circa 7.000 de euro prin Diana Penișoara, o tânără care lucra ca voluntar în Mozambic.

„Am făcut ceva research și am văzut ca există mulți copii care lipsesc de la școală pentru a merge kilometri întregi cu bidoane să care apă și să o aducă acasă. Așa am început primul meu proiect în satul Muembe din Mozambic, chiar înainte de a da drumul afacerii mele. Am făcut o donație din economiile mele, a costat în jur de 7.000 de euro să se facă o fântână la adâncime de 49 de metri. A fost foarte dificil și a trebuit să se sape în mai multe locuri din cauza solului extrem de uscat. Dar am reușit. Când știi că în Mozambic un sat întreg de 3.000 de oameni pot să aibă apă la îndemână, crede-mă că nu e bucurie și satisfacție mai mare“, a mărturisit Flaviu, care între timp a decis să le mai facă o bucurie copiilor din Mozambic.

Apoi a cumpărat 10 laptopuri și le-a trimis copiilor de acolo, pentru a-i ajuta la școală și pentru a le da șansa să se familiarizeze cu tehnologia care, într-o bună zi, ar putea să le aducă locuri de muncă bine plătite.

Când afacerea cu spălătoria auto a început să-i aducă profit, a decis să facă același lucru și pentru alte comunități sărace din alt țări. S-a documentat și a decis să trimită bani unui ONG din Uganda, la Kassajja Village, dar și în două sate din Pakistan, Akli Talib Paro și Tharparkar. Așa a trimis bani în Pakistan, în 2018, iar un an mai târziu în Uganda, organizației One life global, care s-a ocupat mai apoi de introducerea apei potabile în satele amintite.

„În Uganda și Pakistan a fost mai ieftin și mai ușor de dus la capăt un astfel de proiect. Oricum, în cazul meu 10% din câștigul lunar merge la proiectele de apă“, a punctat Flaviu. Pe viitor, românul este gata să ajute și alte comunități sărace pentru care apa potabilă reprezintă un adevărat lux.

Sursă FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante despre comunitatea românilor din străinatate, pe portalul ziarulromanesc.net