Sute de medici părăsesc România, pentru salariile mai bune din Marea Britanie. „Aceştia nu mai pot fi aduşi în ţară”

Sistemul românesc de sănatate se şubrezeşte pe zi ce trece. Cu toate că salariile din sistemul medical românesc au crescut semnificativ în ultimii ai, sute de medici părăsesc România în fiecare an, pentru a-şi exercita meseria în strainătate, departe de ţara lor natală.

Se preconizează că în următoarele luni, sute de medici români de familie vor emigra în Marea Britanie, iar acest val de plecări va afecta serios sistemul nostru de sănătate, scriu cei de la ziarulromanesc.net citând ProTV.

Asta spun reprezentanții doctorilor, după ce statul englez a anunțat că începe un amplu proces de recrutare în România.

Britanicii oferă de până la opt ori mai mult decât câștigă un asemenea medic în țară. Potrivit unui studiu recent, în 2030, doar un român din trei va mai avea medic de familie.

„Populația a crescut, iar oamenii trăiesc mai mult… Să primești ajutor de la cabinetul medical aflat aproape de tine e mai important ca oricând”. Articolul continua dupa reclame …

Gabriela Nițu, reprezentantul unei firme de recrutare spune că principala cerință este cunoașterea limbii engleze: „Timp de 3 luni de zile, 5 zile pe săptămână, 8 ore pe zi medicii de familie vor primi un stimulent financiar pentru a participa la aceste cursuri. Fiind un program intensiv, nu vor mai putea lucra.”

NHS, sistemul public de sănătate din Marea Britanie, are 1,7 milioane de angajați şi o uriașă problemă cu îmbătrânirea personalului medical, se mai arată pe siteul ProTV.

Astfel, în Marea Britanie se caută urgent 3.000 de medici de familie din Uniunea Europeană, care să preia cabinetele lăsate de pensionari. România e un bazin bun de selecție, din cauza diferenței dintre veniturile din țară şi ce oferă englezii.

Cei care semnează contractul pe 3 ani sunt ajutați să plece cu tot cu familie. Au apoi o perioadă de acomodare plătită cu 4 mii de lire sterline pe lună.

Gabriela Nițu: „Orașe ca Petersborough, Cambridge, Suffolk… În perioada aceasta ei nu vor munci, vor fi într-o perioadă de observare. După 6 sau 9 luni de zile vor putea să muncească fără să fie asistați.”

Reporter: „Pe aceiași bani?”

Gabriela Nițu: „Pe bani mai mulți.”

Adică între 5.500 și 6.500 de lire pe lună. În țară, media e de 4.000 de lei, pentru un doctor care face doar cabinet, nu și gărzi în centre de permanență sau în spital.

Medic: „Eu am ales să nu plec. Ca să exist, fac și altceva pe lângă medicina de familie.

Dr. Elena Pârcălabu, președinte patronat: „În 2030, doar unul din trei cetăţeni va mai avea medic de familie. Pur şi simplu nu vor mai exista. Pur şi simplu este nenorocire! Pacienţii rămân fără asistenţă medicală primară, încet-încet. Colegii noştri tineri pleacă în masă, dar pleacă şi medicii mai în vârstă. Şi de 50 de ani pleacă. În ţară sunt 11.000 de medici români de familie, cu un deficit mai ales în zona rurală de 800 de oameni. Prăpastia se adânci şi mai mult în următoarele luni”.

Sursă FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante pe portalul ProTV