Şoferii din România au o Lege Nouă! Citeşte ce se va întâmpla cu permisele.

Recent a fost publicată în Monitorul Oficial legea de modificare și completare a OUG privind circulația pe drumurile publice, ce a intrat în vigoare din data de 18.07.2019. Actul normativ aduce o serie de modificări legate de suspendarea permisului de conducere, scriu cei de la capital.ro

Legea nr. 130/2019 privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 (OUG nr. 195/2002) privind circulația pe drumurile publice, ce a intrat în vigoare în data de 18.07.2019, a fost publicată în Monitorul Oficial. Actul normativ aduce o serie de modificări legate de suspendarea permisului de conducere.

Când se beneficiază de reducerea perioadelor de suspendare a exercitării dreptului de a conduce…

La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române.

Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții: Articolul continua dupa reclame …

loading...

a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;

b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.

Potrivit art. 104 alin. 3 din OUG nr. 195/2002, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, pentru săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a faptelor prevăzute la art. 101 alin. (3)[2], art. 102 alin. (3) lit. a)[3] și art. 103 alin. (1) lit. c)[4]. Pentru fapta prevăzută la art. 102 alin. (3) lit. e), perioada de suspendare se reduce la 30 de zile, la cererea titularului:

a) dacă depășirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu 70 km/h;

b) dacă depășirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu mai mult de 70 km/h, doar dacă fapta a fost săvârșită o singură dată în 12 luni.

Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 45 de zile, la cererea titularului, în cazul prevăzut la art. 103 alin. (2)[5] și la art. 118 alin. (5)[6](art. 104 alin. 4 din OUG nr. 195/2002).

Dispozițiile art. 104 alin. (3) și (4) din OUG nr. 195/2002 se aplică în mod corespunzător și cazului prevăzut la art. 104 indice 1 alin. (1), în situația în care faptele respective fac parte din cele prevăzute la art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) lit. a) și e), art. 103 alin. (1) lit. c), art. 103 alin. (2) și art. 118 alin. (5).
Când nu se poate beneficia de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce

Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:

a) a cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;

b) a fost implicat într-un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că a condus vehiculul în timp ce se afla sub influența alcoolului;

c) sancțiunea contravențională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune.

Sursă FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante pe portalul capital.ro