Video – Africa se rupe în două? În Kenia a apărut o crăpătură care îngrijorează oamenii de ştiinţă

În sud-vestul Keniei a apărut o crăpătura mare, lungă de mai mulți kilometri, care stârneşte îngrijorarea oamenilor de știință cu privire la ruperea continentului african în două, scriu cei de la stiri.aiudeanul.ro citând publicația electronică see.news.

Crăpătura care continuă să crească, a făcut ca o parte din autostrada Nairobi-Narok să se prăbușească. Ea a fost însoțită de o intensă activitate seismică în zonă. Acum cercetătorii susțin că în decursul a milioane de ani continentul african ar putea să se împartă în două.

Într-un articol pentru publicația ”Conversation”, Lucia Perez Diaz, cercetător științific la Fault Dynamics Research Group din Londra, explică cum s-ar putea întâmpla acest lucru. Pământul este o planetă în continuă schimbare, chiar dacă într-o oarecare măsură schimbarea ar putea fi aproape imperceptibilă pentru noi. Plăcile tectonice sunt un bun exemplu al acestui lucru. Dar, din când în când, se întâmplă câte un fenomen extrem și renasc întrebările cu privire la divizarea continentului african în două.

Ce este ruptura din Africa de Est?

Falia gigantică din Africa de Est se întinde pe o distanță de peste 3.000 de kilometri de la Golful Aden, până în Zimbabwe. Ea împarte placa africană în două părți inegale: plăcile somaleze și nubiene. Activitatea de-a lungul ramurii estice a faliei, de-a lungul Etiopiei, Keniei și Tanzaniei, a devenit evidentă. Acest lucru a fost demonstrat de faptul că o crăpătură mare a apărut brusc în sud-vestul Kenyei.

Acest proces este însoțit de manifestări de suprafață de-a lungul văii respective. Ele sunt sub forma unor mișcări vulcanice și a unor activități seismice. Faliile reprezintă stadiul inițial al unei dezbinări continentale. Dacă reușesc să crească, pot conduce la formarea unui nou bazin oceanic.

Cum s-ar putea rupe Africa în două?

Oamenii de știință cred că Africa de Est se divizează. O margine imensă a plăcilor tectonice se întinde de-a lungul secțiunii estice a continentului pe o lungime de aproximativ 5.000 km. Aceasta poate fi văzută la suprafață ca Sistemul de Falii Est-African. Cele două plăci tectonice africane, cea somaleză și cea nubiană, se îndepărtează una de cealaltă. Această zonă de rupere activă se propagă în prezent cu câțiva milimetri pe an. Acest lucru înseamnă că, în aproximativ 10 milioane de ani, va apărea un nou ocean, după ce o parte din Africa de Est se va desprinde de continentul mamă.

Sursă VIDEO: DailyNation Sursă FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante pe portalul stiri.aiudeanul.ro