Un bărbat de 61 de ani a murit după ce a mâncat creier de veveriță

Bărbatul locuia în New York şi era cunoscut ca fiind un vânător iscusit. Acesta a contactat o boală cerebrală degenerativă și extrem de rară, fiind transportat la spital, cu simptome de psihoză, schizofrenie, demență și dificultăți de mers, scriu cei de la incredibilia.ro

După numai cinci luni de la internare, bărbatul a decedat, cazul lui fiind intens mediatizat, deoarece una din cauzele principale ale îmbolnăvirii a fost consumul de creier de veveriţă.

Cazul a fost prezentat în luna octombrie, la reuniunea anuală a Societății de Boli Infecțioase din America. Scanările creierului au arătat că bărbatul contractase o formă rară a bolii Creutzfeldt-Jakob (BCJ), care distruge creierul.

O boală cerebrală extrem de rară

Cercetătorii cred că bărbatul a contractat o variantă a Bolii Creutzfeldt-Jakob (BVCJ), care a fost diagnosticată la doar câteva sute de pacienți în întreaga lume. Maladia este înrudită cu encefalopatia spongiformă bovină, adică „boala vacii nebune”.

loading...

BVCI a fost identificată pentru prima dată în ani ’90, de o unitate de cercetare din Scoția. Din 2012 și până acum, au fost raportate doar 250 de îmbolnăviri cu BVCJ.

În majoritatea cazurilor, această boală cerebrală a fost contractată de oameni care au mâncat carne de la animale care sufereau de encefalopatie spongiformă. De obicei, speranța de viață a unui pacient cu BVCJ este de aproximativ 13 luni.

În cazul vânătorului de 61 de ani, BVCJ nu a fost confirmată încă, deoarece cercetătorii ar trebui să îi testeze țesutul cerebral pentru a verifica forma de BCJ de care suferea. În momentul de față, cercetătorii încearcă să obțină permisiunea pentru a face acest lucru.

Până acum oamenii de ştiinţă au găsit o legătură între consumul creierului de veveriță și declanșarea BVCJ. În 1997, mai multe persoane din statul american Kentucky au contractat boala cerebrală după ce au consumat acest tip de mâncare.

Cu toate că pentru majoritatea dintre noi, creierul de veveriță nu este un aliment, există unele părți din SUA, precum statul Kentucky, unde acest aliment este considerat o delicatesă.

„Cei care consumă numai carnea veveriței taie cadavrul animalului și pregătesc într-o tocană numită «burgoo». Veverițele ucise recent pe șosea sunt adeseori băgate în oală”, avertiza The New York Times încă din 1997.

De asemenea, consumul de creier de veveriță este o tradiție în Kentucky. Potrivit obiceiului, capul animalului le este oferit în dar femeilor, care îl mănâncă prăjit.

Sursă FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante pe portalul incredibilia.ro