VESTE BUNĂ! Salarii Minime Diferite, în funcție de pregătirea profesională. Ce salariaţi vor fi mai bine plătiţi …

În vara ce tocmai a trecut, mai mulți parlamentari au depus la Senat o propunere legislativă care ar putea reintroduce coeficienții de salarizare în legislație. Conform propunerii înaintate, coeficienți minimali de ierarhizare salarială vor fi aplicabili pentru toate categoriile de salariați încadrați pe funcții pentru care e obligatoriu un nivel de calificare și vor urca până la 2,80 la studiile superioare. Propunerea va fi discutată pentru adoptare în următoarele ședințe ale Senatului, scriu cei de la romaniatv.net citând avocatnet.ro.

SALARIUL MINIM ar putea suferi noi modificări. Propunerea legislativă pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională a fost inițiată la începutul lui iulie și acum se află înscrisă pe ordinea de zi la Senat, cu propunere de adoptare. 

Concret, parlamentarii care semnează această inițiativă propun ca, pe lângă salariul minim stabilit de Guvern, să funcționeze o serie de coeficienți minimali de ierharhizare, care să se înmulțească cu salariul minim și să rezulte în mai multe niveluri de salarizare, unde cel mai de jos corespunde muncitorilor necalificați și cel mai de sus să fie pentru cei cu studii superioare de lungă durată cu doctorat în domeniul activității desfășurate (conform tabelului de mai jos).

Acești coeficienți minimali vor fi aplicabili pentru toate categoriile de salariați încadrați pe funcții pentru care e obligatoriu un nivel de calificare, scrie avocatnet.ro.

În vederea asigurării echilibrării sistemului de salarizare între sectorul bugetar și mediul economic concurențial, pentru sectoarele pentru care nu au fost încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul întregului sector de activitate, prin prezenta lege se stabilesc coeficienți minimali de ierarhizare salarială, scrie în propunerea înregistrată la Senat. Articolul continua dupa reclame …

loading...

În prezent, avem mai multe tipuri de salarii minime: valoarea general aplicabilă, de 2.080 de lei, salariul minim brut diferențiat pentru cei care ocupă funcții ce necesită studii superioare, dacă au o vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul acelor studii, de 2.350 de lei, precum și un salariu minim în sectorul construcțiilor, în valoare de 3.000 de lei.

Atenție! Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Aceasta trebuie adoptată în Parlament, aprobată de președintele statului și publicată în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.

Sursă FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante pe portalul romaniatv.net