VIDEO – Un politician chinez a luat şpagă 13 tone de aur și 37 de miliarde de dolari.

Cazul politicianului chinez Zhang Qi, de 58 de ani, a ajuns viral pe Internet şi să fie comentat de toate televiunile de pe mapamond. Un puternic lider al Partidului Comunist din China este suspectat că ar fi primit mită 13,5 tone de lingouri de aur, în valoare de 640 de milioane de dolari, 268 de miliarde de yuani (echivalentul a 37 de miliarde de dolari sau 34 de miliarde de euro) cash și mai multe vile de lux.

Zhang Qi, de 58 de ani, fost secretar al Partidului Comunist în Haikou, capitala provinciei Hainan, a fost demis și pus sub acuzare pentru grave încălcări ale legii, au comunicat autoritățile chineze pe 6 septembrie, scriu cei de la libertatea.ro citând dailymail.co.uk.

Inspectorii anticorupție au descoperit câteva mii de lingouri de aur la domiciliul lui Zhang. Un video care a circulat apoi pe Twitter, cu o persoană care număra lingourile de aur din casa lui Zhang, a fost cenzurat pe teritoriul Chinei. Zhang Qi s-a născut în Anhui, provincie din estul Chinei și s-a înscris în Partidul Comunist în 1983. Înainte de a deveni secretar al partidului în provincia Hainan, cu 9 milioane de locuitori, a fost viceprimar în Sanya și primar în Danzhou. Zhang era, de asemenea, membru în Comitetul Permanent al Partidului Comunist din provincia Hainan. Comisia de Disciplină a Comitetului Central al Partidului Comunist l-a demis din ambele funcții, după punerea lui sub acuzare.

Tezaurul fraudulos găsit la Zhang Qi reprezintă, probabil, cea mai mare mită primită vreodată în istorie. Pentru a ne face o idee asupra sumelor găsite la înaltul oficial chinez putem compara averea ilegală adunată de acesta doar cu avuțiile naționale ale unor state. Mita lui Zhang Qi reprezintă 15% din avuția României Cele aproape 38 de miliarde de dolari adunate de Zhang Qi din mită (lingouri, cash și vile de lux) reprezintă 15% din Produsul Intern Brut (PIB) al României. Țara noastră are anul acesta un PIB de 239,851 miliarde de dolari, cu care se află pe locul 46 în lume, din cele 186 de state.

Sursă VIDEO: Awesome Gary Citeşte mai multe informaţii interesante pe portalul libertatea.ro

loading...