Muncitori români şi moldoveni, transformaţi în SCLAVI, în Spania, de către o grupare de 16 români şi o companie de angajări temporare

Autorităţile spaniole au realizat investigaţii pe mai mult de un an de zile, ca să poată trimite după gratii, 16 persoane care au ținut în condiții de sclavie, sute de cetățeni români și moldoveni, scriu cei de la gazetadespania.es

Anchetatorii care au participat la acţiunea UROFORT, au descins la mai multe ferme din jurul localităților Jaén, Huelva, Córdoba și Albacete, unde românii și moldovenii stăteau înghesuiți în condiții mizere, dormind pe jos, pe saltele murdare, printre șobolani sau într-un fel de corturi făcute din folii de plastic.

Conform investigatorilor, operațiunea Urofort a început încă din vara anului 2018, atunci când o patrulă a Gărzii Civile a depistat lângă orașul Fuerte del Rey o mașină plină de imigranți fără documente.

Cetățenii români și moldoveni, ținuți în condiții inumane, umflau conturile cu un milion de euro lunar, unei Companii de Angajări Temporare (ETT), cu sediul în Almonte.

În urma investigațiilor a reieșit faptul că exista o organizație formată din cetățeni români care exploatau compatrioți, pe care îi ademeneau să vină în Spania pentru a câștiga bani din muncă cinstită, în agricultură. Articolul continua dupa reclame …

loading...

Din salariul pe care ar fi trebuit să îl primească de la Compania de Angajări Temporare, aceștia luau doar o zecime. Din ceea ce le rămânea erau nevoiți să-și plătească mâncarea, cazarea și chiar apa, pe care dădeau 3 euro pe o sticlă de 50 de cenți.

Membrii rețelei făceau un milion de euro pe lună sau chiar mai mult, bani care erau spălați prin cumpărarea de proprietăți imobiliare în România.

Aproximativ 600 de persoane ar fi căzut pradă rețelei, numai în ultimii 3 ani, dintre care doar 145 au fost identificate.

Fiecare grup de muncitori era monitorizat de către un membru de-al rețelei, denumit „caporal”.

Una dintre victime, o femeie, a raportat chiar și un abuz sexual.

„Câteodată ne amenințau cu represalii asupra familiei din România sau Moldova, dacă nu ne supuneam instrucțiunilor„, au spus surse din anchetă, conform El Pais.

Sursa VIDEO: Diario JAÉN Reportajes Citiţi mai multe informaţii interesante despre comunitatea românilor din străinătate, pe portalul gazetadespania.es