Se câştigă bine! Ce trebuie să ştii şi cum faci Uber legal în România: acte pentru Uber, Bolt, Clever și altele

În ultimii ani, în România au apărut serviciile de ridesharing precum Uber, Bolt sau Yango. Acestea sunt deja foarte populare și tot mai mulți aleg să devină șoferi pentru aceste companii, scriu cei de la stiri.rol.ro citând playtech.ro

De curând, Guvernul României a reglementat serviciile de ridesharing şi la noi în țară. Noua legislație întră în vigoare de la 1 noiembrie și vine cu o serie de modificări pentru platformele de ridesharing.

În ceea ce îi privește pe șoferi, aceștia trebuie să parcurgă mai mulți pași. Cei interesați trebuie să respecte anumite reguli și să obțină câteva documente, pentru ca totul să fie legal.

Principalele condiții pentru a deveni șofer partener pentru una dintre companii sunt o vârstă de minimum 21 de ani și deținerea unui permis de conducere de cel puțin doi ani. De asemenea, aceștia trebuie să treacă printr-un examen psihologic și un control medical.

În ceea ce privește mașina pe care o conduc pentru Uber, Bolt sau altele, aceasta trebuie să aibă maximum cinci locuri. De asemenea, acestea trebuie să treacă prin inspecția tehnică periodică (ITP) odată la șase luni. Articolul continua dupa reclame …

loading...

Ce prevede noua lege pentru Uber, Bolt și alte platforme de ridesharing.
Odată cu noua lege, companiile care oferă servicii de ridesharing au nevoie de câteva documente, pentru a putea funcționa în legalitate.

În primul rând, acestea au nevoie de un certificat de competenţă profesională pentru manager de transport alternativ, care se obține în patru săptămâni. Acesta include teste medicale şi psihologice şi un curs la o şcoala de pregătire profesională şi un examen. De asemenea, este necesară și o autorizaţie operator pentru transport alternativ. Aceasta se obţine în 2 săptămâni.

Șoferii de pe Uber, Bolt, Yango etc. au nevoie și ei de câteva acte.

  • copie conformă pentru transport alternativ – se obţine în 2 săptămâni
  • certificat profesional pentru conducătorii auto – se obţine în minimum 4 săptămâni. Acesta include teste medicale şi psihologice şi un curs la o şcoala de pregătire profesională şi un examen.

Pe de altă parte, în cazul în care șoferul este Persoană Fizică Autorizată, acesta trebuie să obţină documentele pentru şofer, dar şi Autorizaţia de operator pentru transport alternativ (din seria documentelor necesare pentru companie). De asemenea, poate să colaboreze cu o companie pentru a primi astfel acea autorizaţie.

Cât se câştigă cu Uber în România?

Adrian Ciubotaru a distribuit o imagine cu câştigurile sale pe săptămână doar din condus pentru Uber, iar sumele au variat, în funcţie de numărul de ore lucrate, scriu cei de la businessmagazin.ro

Aşadar, Ciubotaru a câştigat în ultimele 4 săptămâni 4999 de lei (fără a scădea costurile) şi a lucrat 172 de ore, adică a obţinut 29 de lei pentru fiecare oră petrecută în maşină. “În ultimele 4 săptămâni – cu 2 săptămâni lucrate aproape part-time – am rămas cu 3600 RON după ce am scăzut toate cheltuielile.”

Sursă FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante pe portalul stiri.rol.ro