Premierul scoţian Nicola Sturgeon: “Se rupe Marea Britanie! Independenţa Scoţiei este foarte aproape…”

După 5 ani de la lansarea Brexit-ului, Regatul Unit este pe cale de a se rupe pentru prima dată în istoria sa de sute de ani, motivul fiind chiar ieşirea acestuia din Uniunea Europeană. Aflat în faţa miilor de manifestanţi adunaţi în Glasgow sâmbătă, pentru a cere organizarea unui nou referendum în această problemă, premierul uneia dintre țările componente, adică Scoția, a declarat: “Independenţa Scoţiei este foarte aproape”, scriu cei de la romanii.london citând Agerpres.ro

„Alegerile legislative pe care le avem în 12 decembrie sunt alegerile cele mai importante din epoca noastră pentru Scoţia. În joc este viitorul ţării noastre”, a declarat lidera Partidului Naţional Scoţian (SNP) în faţa manifestanţilor care agitau drapele scoţiene.

Perspectiva unei Scoţii independente este foarte aproape, a spus ea, îndemnându-i pe alegători să se mobilizeze şi să voteze pentru partidul său în timpul viitorului scrutin.

Premierul scoţian, Nicola Sturegon vrea să organizeze în 2020 un nou referendum asupra independenţei, estimând că Brexitul a schimbat datele problemei tot mai discutată în ziua de astăzi.

Acest scrutin „trebuie să aibă loc anul viitor şi noi ne pregătim”, a spus ea luna trecută la congresul SNP, la Aberdeen. Ea intenţionează să ceară undă verde de la guvernul britanic până la Crăciun. Articolul continua dupa reclame …

loading...

Downing Street se opune organizării unui nou plebiscit, estimând că scoţienii au fost deja consultaţi în urmă cu cinci ani şi a fost vorba de „un eveniment unic, organizat o dată într-o generaţie”.

Cu toate acestea, între timp a intervenit Brexitul, pledează Nicola Sturgeon.

De reţinut că în anul 2014, unul dintre argumentele în favoarea menţinerii Scoţiei în Regatul Unit a fost acela că în caz de sciziune, această naţiune îşi va pierde avantajele pe care le reprezintă apartenenţa la UE. Astfel, doi ani mai târziu, în timpul referendumul din iunie 2016 asupra Brexitului, 62% dintre scoţieni s-au opus ieşirii Regatului Unit din UE.

Sursă FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante despre comunitatea românilor din străinătate, pe portalul romanii.london