Un bărbat român şi două femei, racolau și exploatau conaționali în sudul Italiei. Au primit pedepse de zeci de ani de închisoare

La secţia de poliție din Ragusa, un român a depus o plângere în care a denunțat faptele comise de Milea și acoliții săi, grupare denumită „Boschetarii”, scriu cei de la rotalianul.com citând Nuovo Sud.

Ieri, tribunalul din Catania l-a condamnat pe cetățeanul român Lucian Milea la 20 de ani de închisoare, acesta fiind acuzat că făcea parte din grupul infracțional cunoscut sub denumirea de „Boschetarii”. Gruparea se ocupa cu racolare de forță de muncă, trafic de persoane și instigare la prostituție, în unele cazuri fiind implicate și copile minore.

Împreună cu Lucian Milea, în spatele gratiilor au mai ajuns Monica Iordan, condamnată la 17 ani și 8 luni de închisoare și Alice Oprea care a primit o pedeapsă de 10 ani. Cei trei au fost arestați alături de alți doi în iunie 2018, a urmat procesul și în aceste zile s-au dat sentințele.

Potrivit investigațiilor făcute de polițiștii din Ragusa, coordonați de procurorul din Catania, banda de excroci racola oameni din România, apoi se ocupa de transportul lor în Italia și de repartizarea în sectorul muncii agricole în condiții ilegale și de exploatare.

Majoritatea victimelor erau persoane sărace, disperate, multe dintre ele semi-analfabete, care abia știau să scrie și să citească. Gruparea „Boschetarii” le luau documentele de identitate și sub exercitarea violenței fizice și verbale, apoi se foloseau de ei ca forță de muncă, iar în cazul femeilor, le obligau să se prostitueze.

În urma percheziţiilor, un număr de 13 oameni erau înghesuiți în barăci fără apă, fără electricitate și fără încălzire, îmbrăcați în haine luate de la gunoi, iar autoritățile i-au găsit flămânzi și subnutriți, fiind hrăniți cu alimente expirate și de proastă calitate.

Poliţiştii italieni ai făcut imediat interceptări telefonice şi au scos la iveală modul în care racolatorii și exploatatorii își tratau victimele. „Faceți pe-a șmecherii cu mine? În seara asta rămâneți fără mâncare”, spunea Milea la oameni, iar vorbind despre o tânără femeie pe care o „vindea” unui bărbat pentru circa 90 de kilograme de portocale: „Astăzi rămâi cu ea și fă-i tot ce vrei…”

„Boschetarii” erau foarte răi şi nu aveau milă de nimeni şi de nimic. Astfel, o româncă de 60 de ani era considerată „neproductivă și periculoasă” pentru că lucra puțin și voia să plece, de aceea era considerată un „exemplu rău pentru ceilalți”.

În convorbirile dintre cei trei infractori se poate auzi cum își spun: „Îmi venea să o omor aseară…” În timp ce una dintre cele două femei condamnate spunea despre românca de 60 de ani: „Eh, las-o în pace, că mă întorc acu’ la ea și o pun să se prostitueze cu 100 de moșnegi.”

Judecătorul a dispus o obligație de plată de 10.000 de euro către fiecare dintre părțile civile constituite la proces. În anchetarea celor de mai sus numiţi, asociația Proxima și CGIL au avut un rol hotărâtor, demonstrând profesionalism în luarea celor mai bune decizii.

Sursa FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante despre comunitatea românilor din străinatate, pe portalul rotalianul.com