11 mame cu vârsta sub 15 ani au fost înregistrate în județul Neamț, anul trecut

România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul nașterilor înregistrate la adolescente. Acest aspect este unul complex, ale cărui consecințe afectează atât mama, cât și copilul. Fenomenul „copiilor cu copii” – mai multe nașteri premature, rată de vaccinare scăzută și riscuri sociale – este un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează doar la situația unei mame sau a unei comunități, ci vizează, în lanț, sănătatea fizică și emoțională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil și supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalității infantile, scriu cei de la ziarulderoman.ro

În anul 2017, România era pe primul loc în UE în ce priveşte numărul de naşteri înregistrate la adolescente cu vârste sub 15 ani, reprezentând 9,78 % din totalul naşterilor, conform datelor Eurostat. Comparativ cu anul 2017, în 2018 a crescut numărul și ponderea gravidelor cu vârsta sub 15 ani, o grupă de vârstă de mare risc pentru mamă şi copil, care necesită monitorizarea lor pe întreaga perioadă a sarcinii, mai precizează comunicatul DSP Neamț.

Conform datelor DSP Neamț, în cabinetele medicilor de familie, în anul 2018 au fost luate în evidență 14 gravide cu vârsta sub 15 ani (cinci din mediul urban și nouă din mediul rural), iar în anul 2019 au fost luate în evidență 11 gravide cu vârsta sub 15 ani (șase în mediul urban și cinci mediul rural).

În judeţul nostru datele statistice referitoare la numărul avorturilor se prezintă astfel:

În luna februarie, Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății, organizează campania „Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – Dreptul și responsabilitatea ta!”, campanie care aduce în atenția publică problematica sănătății reproducerii pentru adolescenți și femeile gravide și are ca obiectiv creșterea nivelului de informare al acestora despre: contracepție, importanța planificării familiale, sănătatea în perioada sarcinii, avorturile și complicațiile acestora și bolile cu transmitere sexuală, informează Direcția de Sănătate Publică Neamț.

loading...

Pentru o mai bună informare puteţi accesa portalul sant.ro

Sursă FOTO. Pentru păstrarea acurateţii informaţiilor, acest articol a fost PRELUAT de pe portalul ziarulderoman.ro