Vieţile bolnavilor de la terapie intensivă pot fi salvate cu ventilatoarele produse la imprimantă 3D de un startup din Timişoara. „Dorim să-l dăm cu titlu gratuit tuturor”

În ziua de astăzi când autorităţile abilitate caută soluţii pentru suplimentarea aparaturii care lipseşte cu privire la ventilaţia plămânilor celor care au nevoie, startup-ul timișorean Symme3D a inventat un ventilator pentru terapie intensivă, care este proiectat pentru imprimantă 3D, scriu cei de la stiinta-mister.ro citând revistabiz.ro

SymmeD este deja un nume cunoscut în lumea medicală prin imprimanta 3D capabilă să imprime țesut viu. Biotech One este primul dispozitiv de acest gen din Europa de Est cu aplicabilitate în domeniul medical, echipamentul inovator putând să printeze 3D oase, piele, cartilagii nevascularizate sau vase de sânge.

„Suntem pe ultima sută de metri cu un ventilator proiectat de noi care este printabil 3D și care sperăm să democratizeze piața acestor utilaje vitale, permițând oricui să îl printeze, să îl asambleze. Suntem deja avansați cu plăcuța electronică, software embedded, interfață utilizator. Este un proiect open source”, a declarat Călin Brandabur, Chief Techical Officer la Symme3D.

Pentru dezvoltarea acestui echipament vital în sălile de terapie intensivă, mai ales în contextul crizei declanșate de COVID-19, cei de la Symme3D sunt în legătură și cu mai mulți doctori, atât pentru o corectă proiectare a produsului, cât și pentru a obține un echipament care să primească ulterior toate avizele specifice.

„Noi proiectăm ventilatorul, îl vom și produce, dar realizăm faptul că nu vom putea face față cererii. De aceea dorim să-l dăm cu titlu gratuit tuturor, pentru a putea mări exponențial capacitatea de producție”, a precizat Călin Brandabur, CTO la Symme3D.

Sursă FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante pe portalul stiinta-mister.ro