Românii din Marea Britanie au ajuns la capatul puterilor: ”Nu muncim, nu mai avem bani. Avem billuri, chirie, trebuie să mâncăm, şi suntem printre străini”

Mai până ieri, românii din Marea Britanie se descurcau de minune şi puneau umărul la dezvoltarea economiei tarii care i-a adoptat. Acum, aceeasi romani se simt ai nimanui si au ajuns la limita subzistentei, in contextul crizei mondiale, scriu cei de la stiristul.com

Viata romanilor din Marea Britanie a fost data peste cap in contextul actual mondial, al crizei provocate de coronavirus. Avand in vedere ca majoritatea acestora lucreaza self-employment, ori UBER, servicii de transport, ori in constructii, statul acasa nu face decat sa le accentueze criza personala.

„Daca stau acasa, inchis, nu produc. Si daca nu produc, n-am bani. Daca n-am bani, ma trezesc in situatia in care, suntem singuri printre straini, trebuie sa ne platim bill-urile dar nu avem cu ce, sa ne platim chiriile dar nu avem cu ce, sa mancam, dar nu avem din ce!”, spune Ionut, stabilit in Marea Britanie de mai bine de 8 ani.

„Credeam ca Brexitul, si toate variantele de scoring, status, vize… tot ce citeam pe internet si auzeam la TV, sunt motive sa ne sperie, si ne faceam defapt griji pentru incertitudinea zilei de maine. Insa in situatia de fata, pe care nu am fi gandit-o niciunul din noi, chiar nu e nimic de facut. Ne-a lovit pe la spate. Ce e de facut in situatia asta?”

Daca noi nu muncim aici si nu ne mai permitem chiria, care e 500 de lire de om, poate 700 cu billuri ( si vorbim aici de 20-30 de milioane vechi romanesti) ce variante sa avem? Te intorci in tara? N-ai cum sa faci asta, pentru ca in primul rand ii pui in pericol pe cei dragi, dar si daca te intorci, nu te angajeaza nimeni in perioada asta. Si atunci ori ca esti muritor de foame in Romania, ori ca esti in regat, care e diferenta?” Articolul continua dupa reclame …

loading...

Suntem multi in casa, eram multi dinaintea pandemiei, ca oricum stam la comun. Suntem 8 romani, avem o baie.

„Nu e o imagine la care ne asteptam. Ne vedeam dimineta in bucatarie, sau asteptand la baie, dar dupa, plecam fiecare la treaba lui. Nu era un impediment mare pentru noi, sa ne realizam visul, sa ne ajutam familia din tara. Dar acum, ca stam in casa de dimineata pana seara, cate 8, ca nu mai muncim niciunul, si nu avem bani de niciunele, nu e deloc confortabil. Si nu e confortabil, ca toate cheltuielile se aduna, nu stim cand se termina situatia asta, si mai ales nu stim ce o sa facem dupa”

Intr-adevar se intoarce roata… in anumite cazuri. Noi cei care ne rupeam carca printre straini, sa trimitem niste bani acasa si sa traim si noi, am ajuns acum sa asteptam ajutor de acasa, sa trecem peste perioada asta. Dar care ajutor? Ca si ai nostrii parinti, rude sunt in aceeasi situatie. Nu aveau pana acum, iar acum nu au mai mult dintr-o data. Asa ca am ramas ai nimanui printre straini, fiecare cu grijile si datoriile noastre, rugandu-ne sa treaca odata toata situatia, ca sa putem muncii.

Sursă FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante despre comunitatea românilor din străinatate, pe portalul stiristul.com

1 Trackback / Pingback

  1. Mărturia profesoarei de 26 de ani care a ÎNVINS CORONAVIRUSUL, fiind bolnavă de plămâni şi diabet. Ce simptome a manifestat ... - Stiri de Actualitate

Comments are closed.