Un băiat de 16 ani îşi face singur CASĂ, acum de când a început criza COVID-19. A muncit cu ziua şi a vândut bălegar ca să-şi cumpere materiale

Georgică este cel mai mic dintre cei 12 copii ai familiei Ştefan, din satul Cocani, Dâmboviţa. Încă din fragedă copilăriei, acesta a visat întotdeauna să aibă propria lui casă. Familia lui este una foarte săracă din punct de vedere material şi niciodată nu şi-au permis aproape nimic, în afară de ceva de mancare. Georgică a rămas acum singurul care mai locuieşte cu părinţii lui într-o casă care mai are puţin şi se dărâmă pe ei, scriu cei de la lemn3d.ro citând adevaruldeazi.ro

Puştiul este un adolescent tuns soldăţeşte, ars de soare, cu mâinile zgâriate şi pătate de rugină. Niciodată nu a avuit nimic al lui, doar gândul că nu trebuie să se lase descurajat. Cu toţii au trăit din munca braţelor şi din vânzarea laptelui de la văcuţa din bătătură, aceasta fiind cel mai de preţ lucru al familiei Ştefan.

Geta, mama băiatului:

El n-a plecat ca băieţii, cu 5 lei, cu 10 lei în sat. El a plecat cu 2 lei, mai mult de 2 lei nu şi-a luat. Mi-a zis că dacă eu iau 5 lei, tu mâine ce faci de pâine? Îţi las 3 lei, să ai de pâine. El a zis asta, copilul ăsta… De la 9 ani munceşte să-şi facă acoperişul ăsta.

Geta are numai cuvinte de laudă despre mezinul ei. De fapt, mama are toate cuvintele, că băiatul tace, ciuleşte doar urechile, în timp ce “face fierul”, pentru stâlpii de rezistenţă. Lucrează concentrat la casa lui, care prinde contur în curtea casei părinteşti. S-a apucat pe 6 martie, a săpat fundaţia, a turnat placa, a ridicat pereţii. Din 12 copii, doar Georgică a rămas lângă mama Geta. Articolul continua dupa reclame …

loading...

“Am vândut laptele şi mi-am crescut copiii”. Georgică are 16 ani şi e cel mai mic dintre cei 12 copii ai familiei Ştefan, din satul Cocani, Dâmboviţa. Fraţii şi surorile lui au familiile lor acum, el a rămas cu părinţii, într-o casă cu obraji galbeni şi scorojiţi. Acoperişul de ţiglă e găurit în mai multe locuri, doar două odăi mai pot fi locuite.

“Casa asta e mai bătrână ca mine, are peste 70 de ani”. Geta are 63 de ani şi ideea că e mai tânără decât cea “care cade pe noi” o înveseleşte puţin. Georgică şi prietenii lui au lucrat ca ucenici în construcţii

“N-am pensie, n-am nimica, mamă, eu am trăit dintr-o vacă… Nu, nu aia. Aia e iapa, vaca e pe câmp… Am vândut laptele şi mi-am crescut copiii, aşa cum am putut, amărâtă… Şi i-am dat la casele lor. Am rămas cu el. Dacă eu mor, mâine-poimâine, că inima asta-i oaţă, el rămâne al nimănui şi n-are din nicio parte nimica”.

Părinţii Geta şi Marian, au muncit cot la cot toată viaţa până într-o zi când s-au îmbolnăvit. Marian a făcut un atac vascular cerebral şi multă vreme n-a putut vorbi. Acum iese rar din casă, merge încet prin curte şi vorbeşte şi mai încet, este neputincios şi nu mai e zdravăn, ca pe vremuri, să ridice munţii pentru Georgică.

Băiatul trebuie să înveţe meserie de la alţii, iar de sprijinit, să se sprijine pe propriile lui braţe.

“Odată mi-a venit ajutorul şi când m-am dus la spital să-l fac din nou, că sunt cardiacă, sunt cu inima, cu diabetul, cei de la primărie mi-au zis: cum să-l facă? Să mă duc la zile, să muncesc. Să mă duc să fac zile, cum face lumea pe drumuri. Păi, eu pot să mă duc să stau în soare, să fac zile? Nu pot. Şi nu m-am dus”.

Sursă FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante pe portalul lemn3d.ro