VIDEO – Klaus Iohannis a făcut apel către parlamentari: Se impune prelungirea stării de alertă. Ce se relaxează?

Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat la Palatul Cotroceni, o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, și Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, scriu cei de la observatornews.ro

Klaus Iohannis a anunțat al treilea val al măsurilor de relaxare, în România, însă a atras atenția că se impune prelungirea stării de alertă și a făcut un apel către Parlamentul României să încuviințeze o astfel de măsură.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că după 15 iunie se pot redeschide mall-urile, fără restaurante şi fără locuri de joacă, vor fi posibile evenimente private cu număr limitat de persoane şi va fi posibilă redeschiderea after-school-urilor şi grădiniţelor private.

Preşedintele a declarat că, dată fiind dinamica îmbolnăvirilor, opinia este că se impune prelungirea stării de alertă, dar cu măsuri mai puţine decât sunt acum în vigoare, o decizie urmând să fie luată de Guvern în urma unei analize.

„Având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de îmbolnăviri noi, faptul că avem în continuare în jur de 150 de persoane la tratament intensiv internați în spitale, faptul că și ultimul weekend de relaxare totuși s-a simțit nu în sens bun la numărul de îmbolnăviri noi, ne face să fim în continuare precauți și suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă. Articolul continua dupa reclame …

loading...

Sigur, vor fi mai puține restricții propuse, va fi un pic mai simplu, dar considerăm că nu se poate continua fără a avea acest instrument numit starea de alertă”, a afirmat Iohannis.

Acesta a transmis şi un mesaj parlamentarilor, cărora le-a cerut să avizeze starea de alertă: „Stimați parlamentari, fiți responsabili! Gândiți-vă că virusul nu dispare printr-un vot în Parlament. Dar dacă sprijiniți Guvernul, atunci putem să controlăm eficient – și am dovedit-o, putem să controlăm eficient această răspândire a epidemiei (…) Stimați parlamentari, nu puneți sub semnul întrebării acum, la final, aceste măsuri care s-au dovedit a fi corecte!”.

PSD nu vrea să voteze prelungirea stării de alertă

Apelul preşedintelui României a venit în contextul în care preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat la începutul săptămânii că PSD nu intenţionează să voteze prelungirea stării de alertă.

„Am dovedit că suntem un partid responsabil. Am votat cele două stări de urgență cât și starea de alertă, dar abordarea trebuie să fie altfel de acum înainte. Trebuie începută o comunicare cu societatea civilă și Guvernul să vină cu niște explicații clare.

Măsurile de relaxare din 15 iunie

  • Se redeschid mall-urile, dar fără restaurantele din interior și locurile de joacă;
  • Vor fi permise evenimentele private, cu maxim 20 de persoane la interior și 50 de persoane în exterior;
  • Se redeschid sălile de fitness, cu respectarea unor norme stricte de distanțare și igienă;
  • Se pot redeschide afterschool-urile și grădinițele private;
  • Se pot redeschide piscinele exterioare;
  • Se vor relaxa restricțiile în relația cu statele unde numărul de noi îmbolnăviri este mic .

Ponta amenință cu proteste în piață

Victor Ponta împărtășește abordarea prietenului redescoperit în opoziție și spune că nici ProRomânia nu va vota prelungirea stării de alertă. Mai mult, Victor Ponta spune că se va alătura și protestelor din Piața Victoriei față de eventualele restricții anunțate.

„De data aceasta voi merge si la proteste in Piata Victoriei!!! Stiu ca acest Guvern trebuie sa puna de tot Romania in genunchi! Dar e prea mult!”, a declarat Victor Ponta.

Sursă VIDEO: Medical TV Pentru păstrarea acurateţii informaţiilor, acest articol a fost PRELUAT INTEGRAL de pe portalul observatornews.ro