Filip Ioan a primit de ziua lui o inimă nouă. La Târgu Mureș a fost realizat primul transplant de cord, de la izbucnirea pandemiei

O veste bună vine acum de la un spitalul din Târgu Mureș, unde s-a realizat primului transplant de cord din ţara noastră, de la începutul pandemiei. Beneficiarul este Filip Ioan, care a împlint 41 de ani chiar în preajma operaţiei. Acesta se simte bine, în prezent şi, de pe patul de spital, a mulţumit familiei donatorului, scriu cei de la observatornews.ro

Conform declaraţiei dată de medic, inima a venit când familia pacientului începea deja să dejnădăzudiască. Aceasta a ajuns de la Iaşi la Târgu Mureş cu o echipă de medici din Belgia.

Din primele declaraţii s-a aflat că bărbatul de 41 de ani avea probleme foarte grave de inimă şi aştepta de doi ani un transplant de cord. Şansa lui la o nouă viaţă a venit chiar în preajma zilei sale de naştere.

Totul s-a întâmplat datorită faptului că, familia unui bărbat aflat în moarte cerebrală a fost de acord ca organele acestuia să fie donate. Aşa s-a putut realiza primul transplant de inimă de anul acesta.

Filip Ioan, receptor: ”Mulţumesc mult familiei donatoare, mulţumesc mult pentru deschiderea pe care au avut-o, că au mai salvat câteva vieţi prin asta”. Articolul continua dupa reclame …

loading...

Corina, soţia receptorului: ”Anul trecut care dată fiind pandemia… ne-a spulberat oarecum speranţele”. Operaţia a durat patru ore şi jumătate şi s-a dovedit a fi un succes medical.

Cordul a ajuns de la Iaşi la Târgu Mureş cu o echipă de medici din Belgia care erau în ţara noastră pentru a preleva plămânii donatorului.

Contrar statisticilor anilor trecuţi, numărul donatorilor a scăzut dramatic, iar lipsa aeronavelor pentru transportul organelor prelevate sunt două dintre cele mai mari probleme.

Horaţiu Suciu, șeful clinicii de chirurgie cardiovasculară: ”În mare măsură este legată şi de pandemie, dar nu numai de pandemie, pentru că sunt şi nişte probleme oarecum mai vechi care continuă să persiste”.

Specialiştii trag un semnal de alarmă şi spun că din nefericire, numărul transplanturilor este unul foarte mic.

Sursă FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante pe portalul observatornews.ro