Românii din Munchen au salvat un pensionar german, care de doi ani trăia în mașină

Românii din Munchen, Germania, au ţinut prima pagină a prestigioasei ediţii a ziarului Bild, în mmentul când au dat dovadă de sensibilitate umană în comunitatea lor.

Românca Monica Sayer a reușit într-un timp foarte scurt să mobilizeze comunitatea românească din Munchen pentru a oferi un adăpost unui german de 75 de ani rămas fără casă, care trăia pe stradă, în mașină, când afară temperaturile ajungeau și la -18 grade, scriu cei de la 3dots.ro citând Bild.

Românca este stabilită în Germania de mai bine de douăzeci de ani și a trăit și vremuri grele, știe cum se simte sărăcia: ”Sunt incredibil de recunoscătoare că am putut începe o nouă viață aici, în Germania. Am o slujbă, am reușit.”.

”Când l-am întâlnit pe Eckehar, aproape că mi-a frânt inima. În nopțile reci stăteam acasă la căldură, nu puteam dormi și mă temeam că va îngheța și va muri în Honda lui”, spune Monica despre cazul bătrânului.

Bătrânul pensionar german se pare că a fost maseur, dar și-a pierdut apartamentul social în urmă cu mai bine de doi ani. Din ziua aceea, acesta locuieşte în vechea lui maşină Honda Civic, care între timp nu mai are dreptul de circulație, pentru că nu a avut bani să reînoiască TUV-ul. Articolul continuă după reclame …

loading...

În decursul anilor, hoții i-au spart mașina de 18 ori, povestește el. De aceea o și părăsește foarte rar, de frică să nu rămână fără puținul pe care-l mai are.

Bătrânul are acum o pensie de doar 550 de euro pe lună, recunoscând faptul că, ”Nu am plătit suficient pentru pensie, este vina mea. Dar și eu sunt om. Un apartament din nou, ceva să mă încălzesc, acesta este cel mai mare vis al meu. Și visez asta, chiar dacă ar fi să mor în mașină.”

Monica a mobilizat toţi prietenii aflați într-un grup românesc de Facebook şi a demarat în data de 13 februarie, o strângere de fonduri în urma căreia reușit apoi să-i cumpere lui Eckehard o veche rulotă Knaus, pe care a plătit 1.400 de euro.

Monica a convins un reporter de la Bild să scrie despre bătrânul pensionar, iar după opt zile cumpărase rulota și o aranjase pentru bătrân. N-a fost simplu, rulota a fost cumpărată la Hessa și a trebuit adusă la Munchen.

”Unul dintre noi a luat rulota, dar a fost prins de radar, se grăbea să ajungă la timp, să nu se închidă biroul de înregistrare. Probabil acum nu mai are permis de conducere”, povestește Monica.

Apoi, la München, următoarea surpriză neplăcută – vânzătorul îi păcălise pe români. Încălzitorul cu gaz nu funcționa: ”Proprietarul anterior nu mai răspunde la telefon. Acum trebuie să reparăm încălzirea pe cheltuiala noastră.”

Când Eckehard a intrat pentru prima dată în noua sa casă, mai confortabilă, avea lacrimi în ochi. El avea un pat adevărat acum, după ce a trebuit să doarmă în șezut, în mașină, timp de 27 de luni.

”Este un miracol că acești oameni sunt atât de săritori! Dragostea lui Dumnezeu i-a trimis”, spune Eckehard.

Visul i-a devenit realitate, măcar în parte. Nu e un apartament, e o rulotă, dar are un pat, căldură, un aragaz, se poate încuia: ”Îmi aduc ceai fierbinte și mâncare caldă. M-a uimit foarte mult că străinii ajută un german atât de mult!”

Intervievată, Monica a mai declarat faptul că, ”Cel puțin dată pe săptămână îl vom lua acasă pe Eckehard pentru a face un duș și a-și spăla hainele. Îi vom duce mâncare caldă. Și voi munci din greu să-l ajut să aplice la asistența socială pentru a primi un apartament.”

Sursă FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante despre comunitatea românilor din străinătate, pe portalul 3dots.ro.