Tinerii au revenit din diaspora pentru a-şi deschide afaceri în țară. Au investit în agricultură, dar îşi aruncă munca la gunoi …

O situaţie „inedită” de care mai marii acestei ţări sunt familiarizaţi de ani de zile, se întâmplă din nou la sfârşitul lunii iunie 2021. Ediţia online a ziarului stiridiaspora.ro, publică pe prima pagină cu litere mari, următorul articol: Agricultorii români aruncă sute de tone de castraveți pe câmp, dar Guvernul: „Vrea să nu mai plece tineretul din țară“

La prima vedere, situaţia este una disperată, deoarece tone de castraveți au fost aruncați în ultimele zile pe câmpurile din zonele Braniștea, județul Mehedinți. Legumicultorii rămân cu marfa nevândută din cauza prețurilor extrem de mici de la poarta fermei, dar și pentru că nu au piață de desfacere. Unii dintre ei sunt dezamăgiți că au revenit din diaspora pentru a face o afacere în țară, dar nu primesc decât piedici.

De la faţa locului, lucrurile se văd altfel: „În doar două zile, un legumicultor a aruncat 4 tone de castraveți pe câmp. Dar nu este singurul. Alte zeci de producători de castraveți fac același lucru. Legumele nu au preț, se vând la poarta fermei cu 20-30 de bani pe kilogram. Pentru a nu se strica în solarii, oamenii îi culeg și după 2,3 zile sunt nevoiți să îi arunce pe câmp”.

Dănuț, unul dintre legumicultorii din Braniște, regretă că s-a întors din Italia pentru a investi în România și spune că se teme ca pepenii pe care îi are plantați să nu aibă aceeași soartă ca a castraveților, la fel și cu varza pe care urmează să o recolteze în toamnă. „O să ajungem să facem o groapă, în care să aruncăm toată vară, că vă dați seama că am ajunge să împuțim toată comuna“ a explicat el.

„Nu avem piață de desfacere. A venit ieri un angrosist și i-am zis că îi dau degeaba. Nu i-a luat, a zis că nu are cui să îi vândă“, a explicat fermierul. Articolul continuă după reclame …

Bărbatul spune că a ajuns să vândă la piață un sac de castraveți cu 5 lei sacul. „Un sac de folie e 1,3 lei, cu folii, cu munca, cu motorina… am ieșit în pierdere. Cât se face exportul, noi care muncim și producem un fruct foarte bun, nu avem ce face cu el. Alea de export se vând la magazine. Nu vine nimeni să facă un contract cu noi“, mai spune acesta.

Cultivatorii de la Braniște spun că sunt grav loviți și de faptul că România nu mai are fabrici de procesare.

„I-am cules, nu avem unde să-i vindem. Vor să nu plece tineretul din țară… Cu ce? Cu ce să trăim? Avem copii, cheltuieli. Muncim din februarie când am pus în seră. Munca nu o mai punem, dar nici investiția pe care am băgat-o nu o scoatem. Castravetele nu mai e profitabil. Mulți au plecat acum, au plecat în Franța. Pleacă la abatoare, pleacă la porumb în Franța“, a explicat o altă cultivatoare de legume din Braniște, pentru RTS, Radiotelevizunea Severin.

Sursă VIDEO: Ştiri De Actualitate Sursă FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante pe portalul stiridiaspora.ro