Preşedintele Turkmenistanului vrea să închidă „Porțile Iadului”. Misteriosul crater ARDE de aproximativ 50 de ani …

Preşedintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdâmuhamedov, a ordonat stingerea flăcărilor care ard de o jumătate de secol într-un crater gigantic supranumit „Porţile Iadului”, scriu cei de la digi24.ro citând televiziunea de stat.

Craterul Darvaza este o groapă artificială masivă situată în deșertul Karakum din Turkmenistan, în care arde gaz metan de zeci de ani.

Povestea craterului cunoscut și ca „Porțile Iadului”, este una destul de enigmatică, iar majoritatea celor interesaţi au descoperit că acesta a fost incendiat intenționat de către autoritățile sovietice, sperând că focul se va stinge în câteva săptămâni. Cu toate acestea, aproape 50 de ani mai târziu, craterul este încă aprins și adevăratele sale origini sunt încă învăluite în mister, relatează BBC.

Craterul de gaz Darvaza din deşertul Karakum arde fără oprire încă din 1971 şi a devenit principala atracţie turistică din Turkmenistan, o fostă republică sovietică şi una dintre cele mai închise ţări din lume.

Şeful statului a declarat că flăcările care ard în puţul cu o lăţime de 70 de metri au un „impact negativ asupra mediului şi a sănătăţii populaţiei din vecinătate”.

„Risipim resurse naturale valoroase pentru care am putea primi câştiguri ce ar fi folosite pentru a creşte bunăstarea poporului nostru”, a adăugat el, potrivit declaraţiilor difuzate de televiziunea de stat.

Prin urmare, el a ordonat autorităţilor să „găsească o soluţie pentru a stinge focul” care arde în Darvaza.

Craterul care arde de mai bine de 50 de ani este situat la 270 de kilometri de capitala Aşhabadla şi ilustrează imensitatea rezervelor de gaz pe care se află Turkmenistanul, a cărui economie este foarte dependentă de exporturile de energie.

Sursă VIDEO: Ştiri De Actualitate Sursă FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante pe portalul digi24.ro