Ţara care plânge după români: 278 de mii de muncitori au plecat din Spania. „Nu mai merită să trăiești aici”

🕒 Timp de citire: 5 min

Muncitorii români au ajuns în Spania începând cu anul 2002, atraşi de boom-ul spaniol. În acele vremuri, românii îşi găseau cu uşurinţă un loc de muncă, fie în construcții, fie în sectorul serviciilor, în ospitalitate sau în sectorul casnic. Pe atunci, un zidar putea câștiga 2.000 de euro pe lună de îndată ce începea să lucreze, scriu cei de la observatornews.ro

Spania a pierdut 277.560 de români în ultimii zece ani şi plânge după muncitorii plecaţi să câştige mai bine în alte ţări din UE. „Nu mai merită să trăiești aici”, povestește o româncă, potrivit unui reportaj publicat de El Periodico. Conform acestuia, începând cu anul 2012 încoace, românii s-au întors treptat înapoi în țara lor sau au plecat în alte state cu o situație economică mai bună, precum Germania, Marea Britanie, Ungaria sau Italia. Construcțiile și agricultura sunt cele mai afectate sectoare de plecarea românilor din Spania: „Aducem oameni din zonele rurale din Ecuador și Columbia”, se plâng angajatorii spanioli.

Daniela are 40 de ani și şi-a luat bilet de avion către București. Spune că pleacă pentru ”o problemă personală”, dar nu crede că se mai întoarce în Spania. Nici ea, nici prietena care o însoțește, Daniela, nu mai văd un viitor în Spania: „A devenit foarte scump să locuiești aici, nu mai merită”.

„Înainte era mai ușor să găsești de lucru, iar acum cu ERTE (n.r. dosar pentru angajare temporară) te angajează pentru câteva luni în industria hotelieră, îți dau 800 de euro, iar apoi te trimit la prăjit sparanghel. Şi asta dacă îţi fac contract”, s-a plâns Daniela, care nu exclude să plece şi ea din Spania de tot, așa cum a făcut-o sora ei Adina.

La doar 41 de ani, Adina s-a întors să locuiască în România alături de iubitul ei, după ce a lucrat 14 ani ca menajeră la Madrid: „Cu ce ​​a câștigat urmează să-și cumpere o casă și să înființeze o firmă. Întotdeauna i-a fost clar că se va întoarce”.

„În plus, nu mai e atât de mare diferența între aici și acolo. Acolo, de exemplu, nu plătești încălzirea pentru că în multe dintre case folosim lemne de foc (n.r. aproape jumătate din populație locuiește în mediul rural, unde sistemul de încălzire funcționează cu sobe pe lemne)” a explicat Daniela.

În anul 2012, românii erau declaraţi ca fiind cea mai mare comunitate străină din Spania. Atunci erau 833.764 de români înscriși, dar numărul lor depăşea cu siguranță un milion, întrucât mai erau câteva sute de mii care nu erau în evidenţă și lucrau la negru.

De atunci însă, numărul românilor a scăzut treptat. Potrivit datelor statistice, în Spania a mai rămas puțin peste jumătate de milion români, 556.204 mai exact. Adică 277.560 de români au plecat în 10 ani.

„Locuim aici, dar cu toți stăm cu un picior în România”, explică Ica Tomi, președintele asociației româno-spaniole Salva. „Dacă mă întrebi dacă vreau să mă întorc, spun „da, mereu”; sunt aici de 20 de ani, dar am ideea asta, deși poate voi trăi aici toată viața, cine știe”. spune aceasta.

Scăderea românilor începe să devină vizibilă în anumite sectoare profesionale, precum construcții sau agricultură, unde românii sunt foarte apreciați.

„Devine din ce în ce mai greu să găsești muncitori calificați din țara mea”, se plânge un român care deține o firmă de renovare a locuințelor: „Am prieteni care s-au întors, dar nici în țara mea lucrurile nu stau mai bine, cred că din cauza incertitudinii”.

Antonio are o firmă de fructe și legume în nordul Spaniei și îi lipsește forța de muncă din România pentru sezoanele de recoltare, care durează de obicei trei luni. Firma lui lucrează cu o agenție din România: „Am asigurat autobuze pentru 120 de oameni care au promis că vor veni și până la urmă vor sosi 90”.

Muncitorii români sunt înlocuiți cu forță de muncă din țările subsahariane, Maroc sau zonele rurale din Ecuador și Columbia. ”Nu sunt muncitori la fel de buni ca românii, care sunt fiare”, spune Antonio.

Antonio își plătește angajații cu 1.500 de euro brut pe lună, program de cinci zile și jumătate pe săptămână, 8-10 ore de muncă pe zi. De asemenea, le oferă cazare în case unde locuiesc mai mulți angajați. „Sunt aceleași condiții oferite și muncitorilor spanioli, dar românii nu mai vin ca înainte. Acum câștigă mai mult în țara lor și sunt din ce în ce mai pretențioși cu condițiile de muncă. Nu le mai place să împartă casele cu alți oameni, pe care nu-i cunosc.”

Fenomenul este comun în zonele rurale spaniole. „Tinerele românce nu mai vor să vină la culesul căpșunilor la Huelva, merg în Italia și Germania, care sunt mai aproape de țara lor și au un impact economic mai mic asupra lor”, a declarat Manuel Piedra, secretar general al Uniunii Micilor Fermieri din Andaluzia.

Sursă VIDEO: Ştiri De Actualitate Sursă FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante pe portalul observatornews.ro

[social_sharing_buttons]