SECETA loveşte România! 214 localităţi din țară au serviciul de alimentare cu apă restricţionat

Specialiştii în domeniul apelor sunt cei care ne explică faptul că, au trecut zece luni de zile în care ploile au fost insuficiente în România Aceasta este una din cauzele principale care au dus la dispariţia mai multor râuri. Numai în regiunea Moldovei sunt patru care au secat complet, în timp ce din altele au rămas doar câteva fire de apă, conform celor de la QubTVregional.

În acest context, Dunărea este la jumătate din debitul ei normal, iar la centrala nucleară de la Cernavodă mai este un metru de apă până se declașează restricțiile pre-alertă. Seceta a favorizat și incendiile. Conform datelor statistice, în ultimele zi au fost peste o sută de focuri care au distrus mai bine de 500 de hectare cultivate cu grâu și rapiță.

În prezent, 214 localităţi din țară au serviciul de alimentare cu apă restricţionat, din cauza secetei şi a consumului foarte mare, a anunțat marți Administraţia Naţională Apele Române (ANAR). Instituția a precizat că rezerva de apă, deși în scădere, este suficientă, însă, în continuare, populația ar trebui să folosească rațional resursele de apă, astfel încât acestea să fie suficiente, scriu cei de la libertatea.ro

Localitățile care au consumul restricționat sunt din 17 județe, respectiv Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Sibiu, Hunedoara, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița, Dolj și Bihor. „Restricțiile au fost impuse de operatorul de apă în scopul refacerii rezervei, deoarece consumul a crescut foarte mult și apa din sursă nu mai ajunge să umple rezervoarele de înmagazinare. Aceeași situație, de creștere a consumului prin utilizarea apei din rețea pentru udarea terenurilor agricole, a condus la instituirea restricțiilor în localitățile din județele sus-menționate”, precizează ANAR. În același timp, conform datelor, în 345 de localităţi din judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunedoara şi Sălaj, sunt fântâni secate parţial, iar autorităţile locale şi Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă iau măsuri de transport al necesarului de apă.

Seceta nu este singura problemă cu care se confruntă autorităţile. Au apărut incendiile care se extind în Europa. Mii de cetăţeni sunt evacuaţi în acest moment, iar autorităţile anunţă noi recorduri de căldură. Incendiile forestiere şi de vegetaţie se extind în Spania, Croaţia şi Grecia, relatează BBC. Autorităţile franceze au evacuat peste 14.000 de persoane ameninţate de incendii în sud-vestul ţării. Portugalia ţine sub control flăcările, dar autorităţile spun că cel puţin 238 de persoane au murit din cauza temperaturilor ridicate din ultima săptămână, termometrele ajungând până la 47 de grade în unele zone.

Sursă VIDEO: Ştiri De Actualitate Sursă FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante pe portalul libertatea.ro