Pușcăria de ultimă generație din România costă 65 de milioane de euro și va dispune de sală de sport, biserică și centru medical

„Startul construcției pentru primul penitenciar modern din România: Unguriu, județul Buzău, va găzdui o unitate cu 900 de locuri, inclusiv regimuri deschis și semi-deschis, la standarde europene și costuri de 65 de milioane de euro.”

După două decenii de așteptare, începe edificarea unei structuri penitenciare de vârf în țara noastră. Situat în comuna Unguriu din județul Buzău, acest proiect reprezintă o premieră în România, oferind 900 de locuri pentru deținuți, fiecare beneficiind de un spațiu de 4 metri pătrați conform standardelor europene. Investiția estimată se ridică la aproximativ 65 de milioane de euro.

Proiectul se desfășoară pe terenul fostei unități militare, transferat Ministerului Justiției în 2019. După aproape cinci ani de la această tranzacție, lucrările au început în această săptămână, urmând să fie finalizate în perioada 2027-2028. Penitenciarul va include 800 de locuri pentru regimul semi-deschis și 100 pentru regimul deschis.

Cu o suprafață totală de 28.000 de metri pătrați, complexul va fi echipat nu doar cu facilități de cazare, ci și cu un centru medical, o biserică și o sală de sport. Unul dintre pavilioanele destinate regimului deschis va fi amplasat în afara perimetrului penitenciarului, facilitând o reintegrare mai lină a deținuților în societate înaintea eliberării acestora, a subliniat Ministrul Justiției, Alina Gorghiu. Având în vedere că în prezent în România sunt aproximativ 24.000 de deținuți, necesitatea acestei noi structuri este imperativă, dat fiind gradul ridicat de ocupare a penitenciarelor existente.

Citiți mai multe informații interesante pe portalul observatornews.ro