O fetiță de trei ani și un bebeluș de două luni au fost miraculos salvați la aproape 60 de ore de la alunecarea de teren tragică din Filipine, care a avut loc în satul minier Masara de pe insula Mindanao. În timp ce bilanțul victimelor continuă să crească, această poveste aduce o rază de speranță în inimile celor care participă la operațiunile de salvare.
Directorul agenției provinciale pentru gestionarea catastrofelor naturale, Edward Macapili, a descris momentul salvării ca pe un miracol. Echipele de intervenție au săpat cu mâinile goale și cu ajutorul unor lopeți, încercând să găsească supraviețuitori în mijlocul dezastrului provocat de alunecarea de teren.
„Este un miracol. Asta le dă speranță echipelor de salvare. Rezistența unui copil este în general mai scăzută decât cea a adulților și, cu toate acestea, copiii au supraviețuit. E un mare miracol că au putut fi salvați după mai mult de 48 de ore. S-a presupus că în acest moment nu vom mai găsi pe nimeni în viață”, a declarat oficialul filipinez.
Imagini cutremurătoare au fost distribuite pe rețelele de socializare, arătând un salvator ținând fetița în brațe, care plângea și era acoperită de noroi. Cu toate că au fost găsiți într-o situație extrem de periculoasă, cei doi copii miraculos au scăpat fără nicio rană.
Richard Gordon, președintele Crucii Roșii din Filipine, a confirmat că fetița și bebelușul au fost duși la un spital din zonă pentru a fi examinați de medici.
Alunecarea de teren, provocată de ploi abundente, a avut loc marți seară, distrugând case și acoperind trei autobuze și un vehicul care urma să îi preia pe muncitorii dintr-o mină de aur. Bilanțul tragic include cel puțin 15 persoane ucise și alte 31 rănite, în timp ce peste 100 de oameni sunt încă dați dispăruți, potrivit autorităților filipineze.
Această tragedie subliniază vulnerabilitatea regiunii în fața fenomenelor meteorologice extreme. Alunecările de teren sunt frecvente în Filipine din cauza reliefului muntos, a precipitațiilor abundente și a defrișărilor asociate cu exploatările miniere și cu alte activități umane.
Pentru a face față acestor provocări, sute de familii din Masara și din patru sate învecinate au fost forțate să își părăsească locuințele și să se refugieze în centre de urgență, iar școlile din regiune au fost închise temporar.
În ciuda eforturilor autorităților de a preveni tragedii similare în viitor, unii oameni refuză să părăsească zonele periculoase. „Le-am cerut oamenilor să părăsească acest loc și le-am oferit un alt loc în care să se mute, dar oamenii sunt încăpățânați și s-au întors aici”, a explicat Edward Macapili.
În timp ce țara se confruntă cu această tragedie și cu impactul devastator al condițiilor meteorologice extreme, salvatorii continuă să lucreze neîncetat pentru a găsi supraviețuitori și pentru a ajuta comunitățile afectate să se reconstruiască.
Citiți mai multe informații interesante pe portalul digi24.ro