Românii care primesc șomaj în Italia și se întorc în România: Condițiile pentru a-și păstra dreptul la indemnizație

Lucrătorul care a obținut indemnizația de șomaj în Italia, se poate deplasa în România menținându-și în același timp dreptul la șomaj, pentru o perioadă de maxim 6 luni (3+3). Exportul indemnizației de șomaj se face cu ajutorul formularului european U2, pentru o perioadă de maxim 3 luni, cu posibilitate de prelungire pentru încă 3 luni.

Pentru a beneficia de acest proces, sunt necesare următoarele pași:

Înainte de plecarea din Italia: Este necesar să fiți înregistrat ca șomer de cel puțin 4 săptămâni la serviciul de ocupare a forței de muncă din Italia. Serviciul de ocupare a forței de muncă sau instituția de securitate socială poate permite plecarea înainte de expirarea perioadei de 4 săptămâni în circumstanțe urgente. De asemenea, trebuie să solicitați la INPS un formular U2 pentru a vă autoriza exportul prestației de șomaj.

La sosirea în România: Este necesar să vă înregistrați în termen de 7 zile de la data autorizării exportului ca persoană în căutarea unui loc de muncă, prezentând formularul U2 emis de instituțiile de asigurări sociale din Italia. De asemenea, va trebui să vă dați acordul pentru verificările autorităților asupra solicitanților.

Odată îndeplinite aceste condiții, veți primi în contul bancar aceeași sumă de șomaj ca și în Italia. Dacă doriți să rămâneți în România mai mult de 3 luni de la exportul indemnizației de șomaj, trebuie să solicitați o prelungire la INPS, care poate fi acordată pentru maxim 6 luni.

Este important de reținut că neîndeplinirea formalităților poate duce la sistarea plății indemnizației de șomaj din străinătate. Prin urmare, respectarea tuturor cerințelor este crucială pentru a păstra acest drept.

Citiți mai multe informații interesante despre comunitatea românilor din străinătate, pe portalul rotalianul.com

Comentariile sunt închise.