Armata Obligatorie Revine în Discuție: Un Pas Spre Serviciul Militar Obligatoriu sau Voluntariat?

Conform proiectului noii legi a apărării naționale întocmit de Ministerul Apărării Naționale (MApN), România se confruntă cu posibilitatea revenirii stagiului militar obligatoriu, arată organizația APADOR-CH, care solicită un referendum pe această temă, conform celor de la News.ro.

Una dintre prevederile cheie ale proiectului vizează posibila reintroducere a stagiului militar obligatoriu, conform unei analize realizate de APADOR-CH. Articolul 28, litera d din proiectul legii menționează că MApN „organizează, cu caracter permanent, pregătirea populației pentru apărare”, o formulare ambiguă ce poate deschide calea către instituirea stagiului militar obligatoriu pentru populație.

Mai mult, în expunerea de motive a proiectului de lege, suspendarea stagiului militar obligatoriu este identificată ca una dintre problemele majore pentru apărarea națională. Astfel, APADOR-CH susține că este crucial să se analizeze cu atenție această propunere, iar dacă este cazul, să se organizeze un referendum național înainte de implementare.

Președintele României, Klaus Iohannis, a exprimat preocupări în legătură cu această posibilitate, afirmând că este dintr-o generație care a fost obligată să facă armata și că reintroducerea stagiului militar obligatoriu nu este fezabilă. Similar, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a exclus categoric reintroducerea serviciului militar obligatoriu, susținând că discuțiile vizează mai degrabă instituirea unui serviciu militar voluntar pentru a satisface nevoile de rezervă ale Armatei.

Tîlvăr a clarificat că se discută despre un posibil stagiu militar voluntar de câteva luni pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani. Cu toate acestea, precizează că sunt încă în faza de discuție și nu se cunoaște exact cum va fi implementat acest program.

În contextul actual, dezbaterea privind reintroducerea stagiului militar în România rămâne un subiect sensibil și cu multe aspecte de clarificat, iar decizia finală ar putea fi influențată semnificativ de opinia publică și de discuțiile ulterioare.

Citiți mai multe informații interesante pe portalul defapt.ro

1 comentariu

  1. The breadth of knowledge compiled on this website is astounding. Every article is a well-crafted masterpiece brimming with insights. I’m grateful to have discovered such a rich educational resource. You’ve gained a lifelong fan!

Comentariile sunt închise.