Rusia Amenință cu Atacul Asupra Poloniei în Cazul Desfășurării de Arme Nucleare NATO

O nouă declarație agresivă din partea Rusiei stârnește tensiuni în regiunea europeană, amenințând că va ataca Polonia în cazul în care NATO va instala arme nucleare pe teritoriul acestei țări. Declarația a fost făcută de adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, subliniind o poziție fermă împotriva extinderii practicilor nucleare ale NATO, scriu cei de la digi24.ro

Criticii califică declarația drept destabilizatoare și amenințătoare, subliniind istoricul agresiv al Rusiei, inclusiv anexarea Crimeei și implicarea în conflictul din Ucraina. Riabkov a denunțat practica misiunilor nucleare comune ale NATO, afirmând că acestea „exacerbează amenințările de securitate”.

Oficialul rus a avertizat că instalarea de facilități nucleare în Polonia ar putea atrage consecințe grave, susținând că acestea ar deveni ținte în planificările militare ale Rusiei. De asemenea, el a subliniat că discuțiile privind desfășurarea armelor nucleare în Polonia sunt o „chestiune în evoluție”, evidențiind monitorizarea atentă a Rusiei asupra deciziilor Varșoviei în această privință.

Polonia, în timp ce afirmă că este gata să participe la programul „nuclear sharing” al NATO, a recunoscut discuțiile repetate cu SUA cu privire la această posibilitate. Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a subliniat determinarea țării sale de a coopera cu alianța, inclusiv prin desfășurarea de arme nucleare, în caz de necesitate.

Această declarație a Rusiei adaugă un nou nivel de complexitate și tensiune în relațiile dintre NATO și Rusia, într-un moment în care tensiunile geopolitice sunt deja extrem de ridicate. Este necesar ca toate părțile implicate să caute soluții diplomatice și să evite escaladarea conflictului în interesul stabilității regionale și globale.

Citiți mai multe informații interesante pe portalul digi24.ro