Uleiul de măsline, un ingredient esențial în bucătăria mediteraneană și nu numai, este din păcate unul dintre produsele ușor de falsificat. Însă există câteva teste simple care ne pot ajuta să ne dăm seama dacă uleiul pe care l-am cumpărat este autentic sau contrafăcut.
În prezent, falsificarea uleiului de măsline reprezintă un pericol real pentru sănătate, având în vedere că produsul contrafăcut poate fi amestecat cu uleiuri ieftine și de calitate slabă, fiind adăugate în plus coloranți și arome pentru a conferi o aparență autentică.
Specialiștii susțin că un ulei de măsline autentic conține acizi grași liberi (FFA), iar un procent de 0,2% indică o calitate superioară.
Teste simple pentru autenticitate
1. Testul frigiderului: Pentru acest test, turnați 3-4 linguri de ulei de măsline într-un recipient de sticlă și sigilați-l bine. Lăsați-l în frigider timp de 24 de ore. Dacă uleiul rămâne lichid, este posibil să fie amestecat cu alte ingrediente de calitate inferioară.
2. Testul flăcării: Îmbibați un fitil în ulei de măsline și apoi aprindeți-l. Înainte de a face acest lucru, asigurați-vă că fitilul este plasat pe o farfurie sau într-un recipient de sticlă. Dacă fitilul arde fără a produce fum, există șanse mari să fie vorba despre ulei de măsline autentic.
Studiile au demonstrat că uleiul de măsline extravirgin aduce numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv protejarea sănătății cardiovasculare, îmbunătățirea funcției cognitive și sprijinirea digestiei, notează doc.ro.
Pentru a vă asigura că beneficiați de toate aceste avantaje, este esențial să cumpărați ulei de măsline de înaltă calitate și să folosiți teste simple pentru a verifica autenticitatea acestuia.
Citiți mai multe informații interesante pe portalul ziarulnational.md
Aceste teste sunt interesante, dar sunt cu adevărat de încredere? Le-a încercat cineva și a constatat că funcționează în mod constant?”