Rețea Românească de Jefuitori de Morminte Distrusă de Autoritățile Franceze

Franche-Comté și Alsace, Franța – O operațiune de amploare coordonată de jandarmeria franceză a dus la arestarea a trei suspecți români implicați într-o serie de jafuri de morminte în regiunile Franche-Comté și Alsace în cursul anului 2023. Grupul infracțional a lăsat în urma sa peste 310 morminte profanate și bunuri furate evaluate la peste 175.000 de euro, menționează France Info.

Potrivit comunicatului emis de Jandarmeria Națională pe 24 aprilie, autoritățile au reușit să identifice și să rețină suspecții, care sunt acum în custodia autorităților franceze. Operațiunile infracționale au început la sfârșitul lunii iulie 2023, având loc în mai multe cimitire din regiunile Haut-Rhin, Doubs, Vosges, Territoire de Belfort și Haute-Saône.

Prejudiciul produs de această rețea de hoți este estimat la peste 175.000 de euro, iar autoritățile au primit deja 270 de plângeri legate de furturile comise. Unul dintre cazuri a fost adus în atenția publicului de către primarul localității Melisey din Haute-Saône, care a relatat cazul unei bătrâne căreia i s-a furat statuia Fecioarei Maria de pe mormântul fiicei sale, decedată acum 40 de ani.

Investigațiile jandarmeriei au dezvăluit că infractorii s-au concentrat asupra furtului de obiecte metalice, urmărind ulterior să le vândă pe piața neagră, cu destinația finală fiind Germania.

Pe fondul acestor acuzații, patru suspecți români au fost reținuți, iar trei dintre aceștia au fost prezentați în fața Tribunalului Judiciar din Mulhouse și plasați în arest preventiv. Aceștia sunt acuzați de furt în grup organizat, distrugere, profanare de morminte, asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni și spălare de bani.

Operațiunea de destructurare a acestei rețele infracționale reprezintă un pas semnificativ în asigurarea securității și respectului pentru memoria celor decedați în cimitirele din regiunile afectate.

Citiți mai multe informații interesante pe portalul jurnalemigrant.com