Medicul Român Condamnat pentru Crimă în Ungaria, va Fi Adus în România

Dan Stamatiu, medicul român condamnat pentru crima pasională a amantei sale în Ungaria, va fi transferat în țara sa natală pentru a-și ispăși pedeapsa.

La cererea autorităților judiciare din Ungaria, Dan Stamatiu, medicul orădean responsabil pentru o crimă oribilă petrecută acum opt ani, va fi adus într-un penitenciar din România. Condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea amantei sale și împușcarea soțului acesteia în fața copiilor lor, Stamatiu va fi transferat conform prevederilor europene care permit unui condamnat să-și execute pedeapsa în țara de origine.

Decizia transferului este, de asemenea, motivată de cererea personală a medicului Stamatiu, care dorește, probabil, să fie mai aproape de familie pe durata detenției sale.

Crima șocantă a avut loc în 2016, când Stamatiu, în momentul în care lucra în Ungaria ca medic șef al unui spital de pneumologie, a comis un act de violență extremă motivat de resentimente pasionale. Furios că amanta sa l-a părăsit și refuza să reia relația, medicul și-a procurat o armă de pe piața neagră, pătrunzând apoi în locuința femeii și desfășurând un atac în care aceasta a fost ucisă, iar soțul său grav rănit.

După comiterea crimei, Stamatiu a fugit din Ungaria și a fost ulterior capturat la Cluj, unde a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. În 2019, el a fost extrădat înapoi în Ungaria, unde a fost judecat și condamnat la închisoare pe viață pentru crima săvârșită, cu posibilitatea de eliberare condiționată după 30 de ani.

Prin transferul său în România, Dan Stamatiu va continua să își ispășească pedeapsa, iar familia victimei și comunitatea afectată de tragicul eveniment primesc o mică formă de consolare că justiția continuă să-și urmeze cursul în astfel de cazuri grave.

Citiți mai multe informații interesante pe portalul digi24.ro