De la Spălător de Vase în Străinătate la Proprietar de Restaurant în România: Povestea lui Tavi Helian

Tavi Helian, un român cu o poveste de viață senzațională, a deschis recent un restaurant în București, marcând un drum impresionant de la spălător de vase în restaurantele din Barcelona până la chef de renume care a gătit pentru celebrități internaționale.

Călătoria lui Helian în lumea gastronomiei a început cu modestie și muncă asiduă la vârsta de 14 ani, lucrând în restaurante din România. Aventura sa a continuat în inima vibrantă a Barcelonei, unde a ajuns la doar 18 ani, începând ca spălător de vase și urcând treptat pe scara succesului până să devină chef de bucătărie catalană.

Într-un interviu pentru Bussines Magazin, Helian își amintește cu modestie și determinare despre drumul său: „Într-un an şi şase luni am ajuns de la băiatul de la vase să fiu bucătar şef într-o bucătărie catalană, unde se vorbea doar catalană.”

Experiența sa în Spania a fost una plină de provocări și realizări remarcabile. A gătit pentru membrii echipei FC Barcelona, pentru celebrități precum Neymar, Lionel Messi, Ronaldo și pentru Shakira și impresarii ei. Cu toate că drumul către succes a fost presărat cu obstacole și sacrificii, Helian a reușit să-și croiască un nume în lumea culinară internațională.

După aproape două decenii petrecute în Spania, Helian s-a întors în România în decembrie 2023, inspirat de nașterea primului său copil și de dorința de a împărtăși bogăția experienței sale gastronomice.

Împreună cu soția și alți doi asociați, a deschis Reina Brasserie în București, situat strategic în fața parcului Cișmigiu. Numele restaurantului este inspirat de Bulevardul Regina Elisabeta, iar spațiul, renovat complet și parte a unei clădiri monument istoric, reflectă pasiunea lui Helian pentru gastronomie și ospitalitate.

Printre preparatele de top ale restaurantului se numără paella, toast-ul cu avocado și somon și celebrul carrot cake, care a fost și premiat. Helian pune un accent deosebit pe calitatea și autenticitatea preparatelor sale, cum ar fi bacalhau, o combinație delicioasă de pește cod cu sos de vinete și alte ingrediente proaspete.

În final, Helian reflectă asupra diferențelor culturale dintre piața HoReCa din România și cea din Spania, subliniind că în România se acordă o atenție specială esteticii și confortului, în timp ce în Spania abordarea este mai practică.

Helian adaugă: „Noi încă punem preț pe imagine, pe haine. Spre exemplu, Neymar și Messi au mâncat pe lăzi de Coca-Cola și la o masă de plastic, nu au avut pretenții de masă din lemn masiv, cum găsim în restaurantele «normale» din România.”

Povestea lui Tavi Helian este un exemplu strălucitor de perseverență, pasiune și determinare, care demonstrează că visurile pot deveni realitate prin muncă și dedicare.

Citiți mai multe informații interesante pe portalul rotalianul.com

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*