Primarul din Hănești investește fonduri PNRR în drone de supraveghere și parc smart

Primarul comunei Hănești din județul Botoșani, Costel Matei, a anunțat achiziționarea de drone de supraveghere și construirea unui parc dotat cu bănci inteligente și boxe outdoor, utilizând fonduri europene din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectul vizează modernizarea localității de 2.500 de locuitori și reducerea decalajului față de mediul urban, scriu cei de la monitorulbt.ro

Într-un interviu acordat publicației HotNews.ro, Matei a declarat că, deși ar fi preferat investiții în infrastructura de apă, canalizare și drumuri, a accesat fondurile disponibile prin PNRR. Primarul, care a reprezentat PNL timp de cinci mandate, va candida pentru un nou mandat din partea PSD la alegerile locale din 9 iunie 2024, fiind singurul candidat înscris în cursă.

Proiectul, intitulat „Implementarea Sistemelor inteligente de management local din comuna Hănești, județul Botoșani”, include achiziția de drone pentru supravegherea situațiilor de urgență, cum ar fi inundațiile, și amenajarea unui parc de recreere pe o suprafață de aproximativ 7.000 de metri pătrați în centrul comunei. Parcul va fi dotat cu bănci smart echipate cu panouri solare, sisteme contactless de încărcare a telefoanelor, internet Wi-Fi gratuit și senzori pentru monitorizarea temperaturii și a poluării. De asemenea, proiectul prevede instalarea unei stații de încărcare pentru mașini electrice, cu două puncte de reîncărcare, fiecare având o putere de peste 50 kW.

Valoarea totală a finanțării prin PNRR se ridică la două milioane de lei (aproximativ 500.000 de euro). „Avem deja contract de finanțare și suntem în etapa de obținere a avizelor necesare”, a afirmat primarul. Pentru amenajarea parcului, Primăria Hănești trebuie să obțină avizul Gărzii de Mediu, deoarece locația este situată în apropierea primăriei și lângă iazurile de pe Valea Bașeului-Podrigăi, zonă protejată. După obținerea avizelor, vor fi demarate procedurile de achiziție publică, a adăugat Costel Matei.

Citiți mai multe informații interesante pe portalul monitorulbt.ro