Românii vor primi majorări salariale de 900 de lei după implementarea salariului minim european.

Guvernul României a anunțat că, începând cu 1 ianuarie 2025, salariile vor crește cu 900 de lei, ca urmare a implementării salariului minim european. Această măsură, care trebuia inițial să intre în vigoare în noiembrie 2024, a fost amânată pentru a permite guvernului să găsească resursele financiare necesare.

Creșterea salariilor cu 900 de lei

În prezent, se discută diverse formule pentru stabilirea salariului minim european, care urmează să fie introdus în legislația românească. Potrivit calculelor guvernamentale, salariul minim trebuie să reprezinte 50% din salariul mediu pe economie. În acest context, salariul minim brut va ajunge la 4.250 de lei în 2025, ceea ce se traduce într-o creștere de 900 de lei.

Sectoarele care beneficiază cel mai mult

Cei mai avantajați de această majorare vor fi angajații din sectoare cu salarii mici, precum agricultura, industria textilă și industria hotelieră. Ministerul Muncii lucrează la un act normativ pentru implementarea acestei directive europene, care urmărește să garanteze un salariu minim adecvat și bazat pe indicatori macroeconomici.

Salariul minim actual și prognoza pentru 2025

În prezent, salariul minim brut în România este de 3.300 de lei, cu un venit net de 2.079 de lei. Salariul mediu brut pe economie este de 8.502 de lei, iar cel net de 5.185 de lei. Conform noilor calcule, salariul minim net va crește la 2.593 de lei, ceea ce reprezintă o majorare de peste 500 de lei net.

De asemenea, se estimează că, la 1 iunie, salariul mediu brut va fi de 3.700 de lei, iar cel net de 2.307 de lei.

Ministerul Muncii pregătește implementarea

„În acest moment, la nivelul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale se lucrează la transpunerea acestei directive europene, care cere statelor membre să asigure un salariu minim brut adecvat, bazat pe formule clare și pe indicatorii macroeconomici ai fiecărui stat membru”, a declarat Ministerul Muncii, potrivit DailyBusiness.

Citiți mai multe informații interesante pe portalul infofinanciar.ro