Român din Italia, victimă a unei fraude de identitate, se trezește cu datorii de 807.000 de euro

Un bărbat român de 40 de ani, rezident în Valdelsa, Toscana, identificat prin inițialele C.B., a devenit victima unei înșelăciuni majore, după ce un conațional i-a furat identitatea acum 20 de ani și a acumulat datorii uriașe în numele său. Incidentul a fost relatat de Radio Siena.

Situația a luat o turnură dramatică în vara anului 2023, când C.B. a primit un ordin de plată de la fosta „Equitalia” din Siena, prin care era informat că trebuie să achite suma de 807.000 de euro. Aceasta reprezenta datoriile acumulate de persoana care i-a furat identitatea, inclusiv amenzi și evaziune fiscală.

C.B. a povestit că și-a pierdut buletinul de identitate acum 20 de ani. Actul, de tip vechi, cu fotografie, a fost găsit probabil de cel care i-a furat identitatea. Infractorul a schimbat fotografia buletinului și a obținut un pașaport cu acesta, deschizând ulterior o firmă în Italia în numele lui C.B. și angajându-se în activități ilegale, fără să plătească amenzile și taxele datorate statului italian.

Cu ajutorul avocaților săi, Roberta Parigiani și Ivan Roberto Picci, C.B. a purtat o luptă juridică îndelungată pentru a-și dovedi nevinovăția. În final, Curtea de Justiție Tributară i-a dat dreptate, anulând datoria și obligând Agenzia Delle Entrate să acopere cheltuielile de judecată.

Totuși, pericolul nu a fost complet înlăturat. Există încă riscul ca alte datorii sau probleme recente, cauzate de impostor, să fie atribuite în mod eronat lui C.B. Acesta a fost deja nevoit să se apere în fața acuzațiilor de evaziune fiscală în Verona, fiind achitat după ce s-a demonstrat confuzia de identitate.

Citiți mai multe informații interesante despre comunitatea românilor din străinătate pe portalul rotalianul.com