Taximetrist din Bihor, condamnat pentru înșelăciune de 25.000 de euro

Un taximetrist din Bihor a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare, după ce a înșelat doi bărbați prin intermediul rețelelor sociale. Folosind un profil fals de femeie, el a reușit să obțină peste 25.000 de euro de la victimele sale, fără să le întâlnească vreodată față în față, informează Bihor Online.

Metoda de înșelăciune

Bărbatul și-a creat un profil fals pe rețelele sociale, pretinzând că este femeie, și a început să abordeze bărbați online. În septembrie 2022, a reușit să câștige încrederea unei prime victime pe Facebook. Discuțiile dintre ei au devenit frecvente, iar victima a început să dezvolte sentimente pentru presupusa femeie. În scurt timp, taximetristul, sub identitatea falsă, i-a spus victimei că are probleme financiare și că are nevoie de ajutor pentru a achita o datorie de 1.800 de euro către cămătari. Victima, fără să o fi văzut sau auzit vreodată pe „femeie”, i-a trimis 1.500 de euro.

Escaladarea șantajului

Câteva zile mai târziu, victima a fost contactată de un bărbat care pretindea că este cămătar și care a amenințat că, dacă nu primește banii datorați, „iubita” virtuală va fi obligată să se prostitueze în străinătate. De fapt, așa-zisul cămătar era tot taximetristul din spatele profilului fals. În total, victima i-a trimis 5.000 de euro.

Denunțul și arestarea

În octombrie 2022, victima a mers la poliție pentru a reclama șantajul. În timp ce discuta cu anchetatorii, a primit un nou mesaj de la șantajist, care îi cerea 2.000 de euro. Polițiștii au organizat un flagrant și l-au prins pe taximetrist în timp ce ridica banii de la un oficiu poștal din Oradea. Inițial, acesta a negat acuzațiile, dar probele găsite asupra lui – inclusiv telefoanele folosite pentru a suna victimele și contul de Facebook fals – l-au determinat să-și recunoască faptele. Taximetristul a declarat că a recurs la această metodă din cauza datoriilor pe care le avea la cămătari.

Alte victime și sentința

În cursul anchetei, taximetristul a mărturisit că a folosit aceeași metodă pentru a înșela și alte persoane. Printre victime s-a numărat și un al doilea bărbat, care i-a trimis 20.000 de euro în diferite conturi bancare, toate aparținând taximetristului.

Procurorii orădeni l-au trimis în judecată sub acuzația de șantaj. Recent, Judecătoria Oradea l-a condamnat la doi ani și șase luni de închisoare, cu suspendare, și la restituirea sumei obținute de la victime. De asemenea, va trebui să muncească 120 de zile în folosul comunității. Sentința nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Oradea, menționează Bihor Online.

Citiți mai multe informații interesante pe portalul Bihor Online.