Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest

Alpinistul român Gabriel Tabără a fost găsit mort, luni dimineață, în cortul în care se odihnea în Tabăra III, aflată la 7.470 de metri altitudine. Acesta intenționa să urce pe vârful Lhotse, vecin cu Everestul, fără să folosească oxigen suplimentar.

Gabriel Tabără a murit la vârsta de 48 de ani, și a fost găsit fără suflare în cortul în care se odihnea în Tabăra III. El a fost găsit de ghidul său montan, un Sherpa. „Gabriel și ghidul său Sherpa au avut o zi normală și s-au dus în corturile lor, așa cum fac de obicei alpiniștii. Dar Gabriel nu s-a mai trezit”, a declarat Mohan Lamsal, organizatorul excursiei lui Gabriel, citându-l pe ghidul său Sherpa, informează Monitorul de Cluj.

Khimlal Gautam, care este șeful Biroului de monitorizare și facilitare a expedițiilor pe teren de pe Everest a confirmat moartea lui Gabriel: „Am cerut detalii despre incident”, a spus el. Alpinistul român este a treia victimă din acest sezon a expedițiilor de pe cel mai înalt vârf montan din lume, Everest. Gautam a declarat că un număr de peste 400 de alpiniști au ajuns, până martți, pe vârful Everest. Gabriel se afla în excursia din Nepal de peste două luni și plănuia să urce pe vârful Lhotse, vecin cu Everestul, fără să folosească oxigen suplimentar. În procesul său de pregătire, el finalizase aclimatizarea și mai multe runde de rotație. Mohan Lamsal, organizatorul excursiei lui Gabriel. a spus: „Cu siguranță nu este vorba de lipsa oxigenului, deoarece la altitudinea Taberei III nu este nevoie să folosești oxigen suplimentar. Putem fi siguri de cauza morții doar după autopsie”.

Citiți mai multe informații interesante pe portalul digi24.ro