Care este cea mai sănătoasă pâine: albă sau integrală, din secară sau grâu, cu maia sau fără?

Un român consumă, în medie, aproape 90 de kilograme de pâine pe an. De aceea, este esențial să discutăm despre acest produs de panificație și să răspundem la câteva întrebări esențiale.

Pâinea este un aliment nelipsit din dieta zilnică a românilor, datorită capacității sale de a oferi senzația de sațietate pe termen mediu și lung. Totuși, nu înseamnă că este recomandată în cantități mari.

Pentru persoanele care se luptă cu kilogramele în plus, pâinea poate fi dăunătoare. De asemenea, aceasta este problematică pentru cei alergici la gluten.

Care este cea mai sănătoasă pâine, conform specialiștilor?

Opiniile specialiștilor sunt diverse când vine vorba despre cea mai sănătoasă pâine din comerț. Unii favorizează pâinea cu maia, în timp ce alții recomandă pâinea din 100% cereale integrale.

Pâinea cu maia ajută la gestionarea nivelului zahărului din sânge, în timp ce pâinea integrală, având boabele cerealelor intacte, păstrează vitaminele, mineralele și fibrele.

Cât de sănătoasă este pâinea integrală?

Specialiștii sugerează că pâinea integrală este benefică, mai ales dacă este consumată moderat. Aceasta contribuie la menținerea greutății și a sănătății generale, ajutând la controlul glicemiei și al tensiunii arteriale, datorită conținutului de potasiu și antioxidanți.

Pâine de secară sau de grâu?

Aici, părerile variază. Tradițional, pâinea integrală de grâu era considerată cea mai sănătoasă. Totuși, în ultima vreme, pâinea de secară a câștigat popularitate datorită avantajelor sale nutriționale față de pâinea de grâu.

Ce este maiaua și ce beneficii are?

Maiaua este agentul de fermentare folosit în aluaturi. Există mai multe tipuri de maia, cea pentru cozonaci fiind mai dulce, iar cea pentru pâine mai acrișoară. Pâinea cu maia oferă numeroase beneficii: are un indice glicemic mic, nu cauzează intoleranțe sau alergii, nu balonează și oferă un gust unic.

Câtă pâine este sănătos să mănânci pe zi?

Specialiștii recomandă un consum de maximum 400 de grame de pâine pe zi, cu un consum mediu de 250 de grame. Totuși, cantitatea optimă depinde de dieta generală. Bărbații au nevoie de aproximativ 2.000 de calorii zilnic, iar femeile de 1.500 de calorii. Cu 100 de grame de pâine conținând circa 250 de calorii, un bărbat ar putea consuma până la 800 de grame de pâine pe zi, iar o femeie până la 600 de grame, fără a depăși necesarul caloric zilnic, dacă nu mănâncă altceva.

Citiți mai multe informații interesante pe portalul observatornews.ro