Româncă se Întoarce Acasă După 20 de Ani: „Mai Bătrână, la fel de Săracă și Sleită de Puteri”

După două decenii petrecute în Spania, o româncă a ales să revină în țara natală, exprimându-și îngrijorările legate de reacomodare, birocrație și mentalitatea celor din jur.

Într-o postare pe un grup de Facebook dedicat românilor din Spania, aceasta a stârnit un val de reacții și sfaturi din partea conaționalilor, evidențiind diversele perspective și experiențe ale celor care au ales să se întoarcă în România.

„După 20 și ceva de ani în Spania am decis să mă întorc acasă,” a scris ea. „Revin mai bătrână, la fel de săracă din punct de vedere economic și sleită de puteri din punct de vedere emoțional. Îmi este teamă că nu mă voi putea acomoda, îmi este frică de birocrație și de mentalitatea oamenilor.”

Solicitând sfaturi de la alți membri ai grupului care au trecut prin experiențe similare, românca a primit numeroase comentarii de la conaționali care fie s-au întors definitiv, fie au ales să rămână în Spania.

„După mulți ani în Spania, ne-am întors acasă. A fost greu să ne acomodăm, mai ales pentru mine, a durat cel puțin trei ani. Cel mai important după ce te întorci este să nu faci comparații între Spania și România, altfel vei fi mereu dezamăgită. Caută-ți un loc de muncă pentru a avea un program zilnic și pentru a socializa. Ușor, ușor te vei acomoda și nu vei mai simți nevoia să te întorci în Spania decât în vacanță, dacă dorești,” a transmis o româncă.

O altă conațională, în așteptarea reîntoarcerii în România, și-a exprimat entuziasmul pentru viața în țara natală, menționând avantajele financiare și sentimentul de a fi „acasă”.

„Și noi plecăm definitiv vara asta, eu și soțul, și abia așteptăm să ajungem la noi acasă. Mai bine ca la tine acasă, pe perna ta, nu e nicăieri. Prețurile sunt aproape ca în Spania, doar că nu mai plătim chirie, avem casa noastră. Cine este muncitor trăiește foarte bine în România. Acomodarea nu cred că va fi o problemă, doar ești în țara ta, te simți acasă,” a adăugat aceasta.

Alți români au oferit perspective diferite asupra deciziei de a reveni în România, subliniind atât provocările, cât și beneficiile potențiale ale acestei schimbări. Unii au subliniat aspectele negative ale sistemului de sănătate și educație din România, în contrast cu Spania.

„Viața din România îi face pe mulți români să rămână definitiv în Spania. Mentalitatea, sistemul de sănătate și cel de învățământ îi determină să nu se mai întoarcă în România. Cel puțin în Spania ai unul dintre cele mai bune sisteme de sănătate din Europa,” a spus un alt conațional.

Un sfat esențial a venit de la o altă româncă: „Dacă nu ești mulțumit și fericit cu tine însuți, nu îți vei găsi locul nicăieri! Decizia o iei singură, indiferent de sfaturile sau experiențele altora.”

Sursă FOTO. Citiți mai multe informații interesante pe portalul jurnalemigrant.com