Zeci de mii de companii afectate de atacul cibernetic WannaCry.

Zeci de mii de computere din 100 de țări au fost afectate de un atac cibernetic de proporții. Calculatoarele au fost infectate cu un virsus numit WannaCry.

Acest virus a reuşit să împiedice oamenii să-și facă meseria, inclusiv doctori din spitalele britanice. România este și ea printre țările afectate de acest virus. Producția la fabrica Dacia Mioveni a fost oprită, în urma unor probleme la sistemul informatic. Nu se știe încă cât de mari vor fi pierderile cauzate la nivel global de acest virus.

Primele informații despre atacul informatic au apărut din Marea Britnaie, unde Serviciul Național de Asistență Medicală a fost vizat. NHS a anunţat că 16 dintre organizaţiile sale şi peste 16 spitale din Marea Britanie, au fost nevoite să redirecționeze urgențele. Nu se cunoaște îcă câţi pacienți au fost redirecționați către alte spitale.

NHS a precizat că este vorba de un atac de tip „ransomware” un tip de şantaj. Utilizatorii  nu pot putea să-și acceseze programele din computere şi li se cere să plătească sume importante de bani pentru a obţine din nou controlul asupra sistemelor. Potrivit informaţiilor din presă este vorba de un program numit „Wanna Decryptor”.

Un reporter al Helth Service Journal a afirmat că atacul a afectat şi computerele pentru radiografii, cele care se ocupă de teste de patologie, sistemele telefonice şi cele de administrare a pacienţilor.

Un medic a postat pe Twitter o fotografie cu un computer infectat.  Din mesajul de pe fotografie se vede că hackerii cer plata echivalentului a 300 de dolari, în moneda virtuală bitcoin, pentru deblocarea datelor. Pentru a recupera datele utiliztotii trebuie să plătească în termen de trei zile, dacă nu, suma se va dubla, iar dacă plata nu se face până pe 19 mai, datele vor fi şterse, au avertizat hackerii.

Aproximativ 1.000 de computere aparţinând Ministerului rus de Interne au fost și ele afectate. Mai multe informaţii găsiţi pe libertatea.ro