AJUTOR! Costică Iftode zace mort de o săptămână într-o morgă din sudul Italiei.

Problema repatrierii persoanelor decedate nu este nouă în comunitatea românească din Italia ca dealtfel în toată diaspora. S-a vorbit mult, mai ales în campaniile electorale, s-a venit și cu propuneri care să soluționeze această problemă dar până în prezent nu s-a rezolvat nimic. Nici vii nu valorăm nimic și nu primim atenția cuvenită, darămite morți, începem să concluzionăm cu dezamăgire, scriu cei de la portalul de informaţii rotalianul.com

Dintr-un respect logic și rațional, statul italian ne îngropă aici morții, dacă nu dispunem de miile de euro necesare să îi trimitem în țară, unde să fie îngropați creștinește lângă casa și familia lor, pe tărâmul lor, în țara lor…

Mii de euro pe care familia lui Costel Iftode, originar din Șipote, județul Iași, nu îi are. Acasă, îl așteaptă o mamă de 90 de ani bolnavă, paralizată la pat, pe care Dumnezeu a pedepsit-o crunt acum la capătul zilelor: va fi nevoită să își îngroape feciorul! Dar nici asta nu o va putea face dacă nu se vor strânge repede cei 3000 de euro necesari repatrierii corpului.

Sora lui Costică, Mihaela Chichirău ne-a declarat:Fratele meu se numea Iftode Costică și era născut pe 7 mai, 1967. A început să lucreze pe 1 martie 2017 la cules fructe în cadrul firmei Verardi Luigi din Policoro provincia Matera, regiunea Basilicata. Dacă lucra la negru sau contractul pe care îl semnase a fost înregistrat, nu știu eu din păcate.

Din altă sursă, o verișoară a persoanei decedate, am aflat că românul nostru nu avea contract de muncă, în aceste zile era la cules de caise iar plata nu și-o primise deloc pe lunile lucrate. Primise doar cazare într-o clădire plină de mucegai care se umplea de apă atunci când ploua, primea de mâncare și 50 de euro la săptămână.

Consulatul ne-a spus că la spital cineva a dus cadavrul, era mort deja, nu a murit acolo. Ieri am fost anunțați că la autopsie s-a constatat infarct, edem pulmonar și un ulcer gastric”, ne spune Mihaela.

„Firma la care a lucrat nu a luat legătura cu familia, noi am aflat de deces prin alți români de acolo și, din păcate, nu ne permitem să îl aducem în țară. Decesul este înregistrat pe 9 iunie însă el a murit pe 8. De la Consulat ne-au spus că îl țin la morgă doar 14 zile. Nu am primit nici un ajutor de nicăieri. La Consulatul român din Italia ne-au spus că ei ne pot da doar informații.

Vă pot da doar vorbe? Da, știm, e specialitatea celor care ar trebui de fapt să ne ajute și să facă demersuri continue în favoarea noastră, a celor câtorva milioane de români plecați la muncă în cele patru colțuri ale lumii și pe spinarea cărora s-a sprijinit ani buni economia românească.

La întrebarea unei publicații românești din Italia, cum ar trebui rezolvată problema repatrierii românilor care își pierd viața în străinătate, domnul senator de diasporă Viorel Badea, care se află la al treilea mandat de parlamentar, în prezent din partea PNL, răspundea:

Pentru mine chestiunea repatrierii cetăţenilor români care decedează în străinătate a reprezentat permanent o prioritate de grad zero. În acest sens, am înaintat de trei ori o iniţiativă legislativă pentru finanţarea repatrierii decedaţilor, iniţiativă care a fost respinsă de tot atâtea ori de către plenul celor două camere. A patra oară am revenit cu această iniţiativă, încercând să implic autorităţile locale din localitatea de origine a decedatului în suportarea costurilor repatrierii acestuia, în condiţiile în care se demonstrează că familia nu poate susţine aceste cheltuieli. Din fericire, această ultimă iniţiativă a fost votată favorabil în plenul Senatului, urmând ca în sesiunea următoare să intre în dezbaterea Camerei şi să fie adoptată.

Dar era prin toamna târzie a anului 2016, înainte de alegerile parlamentare din decembrie și răspunsul domnului senator nu putea fi decât unul pozitiv și constructiv dar rămas tot la nivel de vorbe goale.

Nu, nu s-a adoptat nimic, domnule senator, ne stau morții tot prin frigidere străine sau îngropați departe de casă, într-un mormânt deasupra căruia nimeni nu va aprinde niciodată vreo lumânare sau la căpătâiul cui nici o mamă nu va putea vărsa vreo lacrimă! La fel ca pe timpul războaielor, pleacă românii în lume și nu se mai întorc! Nici morți, măcar!

Banii guvernului alocați proiectelor din diaspora sunt cheltuiți în mare parte pe acțiuni de pe urma cărora cetățenii români nu au nici un câștig și nici un beneficiu. Se fac mese rotunde, întruniri, săli pline unde se prezintă mereu aceeași „reprezentanți” ai noștri autoproclamați care nu fac altceva decât să vorbească despre interesele lor sau despre…nimic! Multe zâmbete, multe covoare roșii, multe vorbe goale și multe fotografii de grup. Asta se „rezolvă”! În rest, problemele concrete ale comunității românești rămân aceleași de ani buni de zile, iar la nevoie tot noi, cei mulți, suntem constrânși să ne organizăm și să ne ajutăm reciproc și necondiționat.

Pentru că știți care e cea mai activă și cea mai eficientă organizație din Italia? Organizația ad-hoc a pusului mână de la mână, a oamenilor simpli care bagă mâna în buzunar și dăruiesc din puținul lor celor care nu au deloc. Poate dacă s-ar face o triere mai justificată și mai atentă a destinațiilor unde se duc banii de la guvern în diaspora, ar mai rămâne și pentru morții săracilor ceva. Că măcar atât merităm de la un stat corupt care nu se mai satură să își hrănească instigatorii, diversioniștii și manipulatorii subestimându-ne continuu și considerându-ne doar o turmă de votanți docili!

Până una alta, vom face din nou apel la marea masă a lucrătorilor români din Italia, a tuturor oamenilor cu suflet, să doneze atât cât își permit și să contribuim la liniștea veșnică a acestui român plecat departe în lume pentru o coajă neagră de pâine. Să-i trimitem trupul fără viață acasă, acolo unde, îl așteaptă o femeie de 90 de ani, bolnavă. O mamă!

Se poate dona în conturile:

RO48INGB0000999906956111 (Ron);

RO25INGB0000999906956137 (Eur).

Codul swift: INGBROBU

Conturile sunt deschise la Ing Bank, pe numele Mihaela Chichirău.

Vă mulțumesc din suflet în numele întregii familii,Dumnezeu să vă ajute pe fiecare!” (Mihaela Chichirău, sora persoanei decedate)

Autor articol: Daniela Stoica Citiţi mai multe informaţii despre comunitatea românilor din Italia pe portalul rotalianul.com