Zona Mării Negre este „plină ochi” de GAZE NATURALE”. Descoperirea întrece toate aşteptările.

Noi românii era convinşi că ţara asta a noastră, mai are multe resurse încă neexploatate, iar acest lucru s-a confirmat de foarte curând. Astfel, descoperirea unui zăcământ de gaze în Marea Neagra, anunţată în urmă cu trei ani de companiile Exxon şi Petrom, este mai mare decât estimările iniţiale. Compania care a făcut faimoasa descoperire se numeşte ExxonMobil, este venită din America şi a investit 1,3 miliarde de euro pentru explorările din Marea Neagra, iar estimările arată că este vorba despre un zăcământ de gaze, de peste 100 de miliarde de metri cubi, a declarat preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu.

„Lucrările s-au încheiat, iar Exxon a investit acolo 1,3 miliarde de euro şi a săpat şapte sonde. Nimeni pe lumea asta nu ar duce la capăt un astfel de program de investiţii dacă nu ar fi confirmat deja potenţialul acelei zone, unde se estimează peste 100 de miliarde de metri cubi”, a spus Iancu, în cadrul unei conferinţe pe tema cogenerării şi eficienţei sistemului de termoficare.

Iulian Iancu a fost prezent la discuţiilor de la summitul COP 21 de la Paris, unde a concluzionat că au propulsat gazul natural, drept combustibil al viitorului, în condiţiile în care cărbunele şi petrolul sunt resurse energetice care aduc mai multă poluare decât gazul natural.

„Ca element de noutate, discuţiile de la Paris impun un plan de acţiune, în cadrul căruia marii perdanţi sunt cărbunele şi petrolul, iar regele resurselor devine gazul natural”, a adaugat deputatul.

În anul 2008, americanii de la ExxonMobil şi compania româneasca OMV Petrom, au semnat un parteneriat de colaborare şi acum explorează o zonă de mare adâncime în apele româneşti ale Mării Negre. Din anul 2012, cele două companii partenere, au anunţat descoperirea unui important zăcământ de gaze naturale cu sonda Domino-1 în zona de mare adâncime a blocului Neptun.

Conform datelor date publicităţii până acum de OMV, Sonda Domino-1 a întâlnit o acumulare de gaze naturale care se estimează că ar fi până la 84 de miliarde de metri cubi. Cu privire la descoperirea făcută, Iulian Iancu a mai ţinut să precizeze că, în apropierea perimetrului explorat de Exxon şi Petrom, Lukoil a confirmat un alt zăcământ de 30 de miliarde de metri cubi. Sursă articol.