Ministrul Marius Budăi cheamă Diaspora acasă la muncă: ”Platim salariu de 4500 lei net şi 3000 euro prima de instalare”

Economia românească duce lipsă de muncitori în foarte multe domenii de activitate. Sectorul construcţiilor este cel mai mult lovit de lipsa lucrătorilor, iar din această cauză, anual sunt aduşi zeci de mii de muncitori din Asia, scriu cei de la meanwhileinuk.com

Pentru rezolvarea acestei probleme, guvernul României a anunţat că salariale din domeniul construcțiilor au crescut considerabil, încurajându-i pe românii din Diaspora să revină acasă, deoarece vor avea locuri de muncă asigurate.

Oferta anunţată de guvernul României: În aceste condiții, pentru mulți români plecați la muncă peste hotare este mai avantajos să se întoarcă în țară, unde pot câștiga aproape la fel de mult ca „afară”, iar costurile lunare sunt mai mici. „De fapt, nici nu mai putem lua muncitori cu 3.000 de lei net, pe lună. Cel puțin 4.500 de lei, plus cazare și trei mese pe zi asigurate. Asta pentru muncitorii necalificați, pentru că la specialiști e mult mai mult”

Pe lângă posibilitățile de angajare în domeniul Construcțiilor, românii din Diaspora au acces și la fonduri care le sunt destinate pentru a-și deschide o afacere profitabilă în țară. În ultimii doi ani s-au finanțat multe astfel de afaceri prin Start-Up Diaspora și Programul Operațional Capital Uman (POCU).

Mulţi români s-au întors de peste hotare și au deschis aici afaceri în domeniul Construcțiilor, iar posibilități de finanțare vor exista în continuare, pentru cei care vor să se restabilească în România, declară ministrul muncii.

Ministrul Muncii, Marius-Constantin BUDĂI, a anunţat, că statul va plăti în plus jumătate din salariile românilor care au fost concediaţi în străinătate şi care se vor angaja în ţară. Acesta a explicat că una dintre măsurile active aplicate de Guvern, prin ordonanţa publicată sâmbătă, vizează aprobarea unei sume de 50 la sută din salariu, până la 2.500 de lei pentru fiecare angajat între 16 – 29 ani sau peste 50 de ani.

“Ne aşteptăm ca angajatorii să se uite cu atenţie şi să angajeze persoane din aceste categorii de vârstă. Măsura se adresează şi celor care au avut contracte de muncă în străinătate şi, rămânând fără loc de muncă, s-au întors în România. Ne adresăm cu prioritate celor cărora le-au fost desfăcute contractele de muncă în străinătate şi s-au întors în ţară” A declarat ministrul Muncii.

Marius-Constantin BUDĂI a meţionat că, pentru aceste persoane, statul va deconta 50% din salariu, dar nu mai mult de 2.500 de lei, după ce angajatorul va fi plătit atât salariul, cât şi contribuţiile sociale aferente acestuia.

Totodată, cetățenii români care au lucrat cel puțin 3 ani consecutiv în strainatate, in țările Uniunii Europene cât și în țările Spațiului Economic European (Germania, Marea Britanie, Franta, Italia, Spania, Tarile Nordice, Belgia, Olanda, cât și restul) pot cere, la întoarcerea în țară, o primă de reinstalare, conform legislației în vigoare.

Vorbim despre o suma cuprinsa intre 12.500 sau de 15.500 de lei, adica 2.300-3.000 de lire sau 2.600-3.200 de euro. Prima de instalare poate fi cerută de orice român care a lucrat, pentru cel puțin trei ani, în alte state ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European, inclusiv în Marea Britanie, după cum se arată în Legea nr. 76/2002.

„Prima de instalare se acordă și persoanelor de cetățenie română care și-au exercitat dreptul la liberă circulație a lucrătorilor în spațiul Uniunii Europene și Spațiul Economic European pe o perioadă de cel puțin 36 de luni”, este explicat în actul normativ.

Sursă VIDEO: Ştiri De Actualitate Sursă FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante pe portalul meanwhileinuk.com