Cămătărie pe Internet: Peste 100 de români au căzut victime unui maghiar de 23 de ani.

Disperați să facă rost de bani ușor, cel puțin 100 de români sărmani au căzut în plasa unui escroc care le promitea împrumuturi rapide, fără garanții. 

Oamenii au fost păcăliți de firma Alternative fundament, care se prezenta drept o instituție financiar nebancară, la dispoziția celor care voiau să se împrumute repede, cu dobândă mică. Victimele trebuiau să achite un avans și să facă depozite de bani pentru o așa-numită întocmire a dosarului de creditare.  Aceștia au realizat rapid că totul a fost o mare păcăleală.

Grupul celor păgubiți s-a organizat pe Facebook, iar Poliția economică anchetează cazul. Cel care a pus la cale acesta înșelătorie, Rab Richard este un tânăr maghiar de 23 de ani. El este căutat pentru înșelăciune în două țări: Slovacia și România. Pe contul sau de Facebook, bărbatul apare în costum, la sală, în vacanță, cu prietenii.

Spre surprinderea tuturor, Rab Richard este cel care a înființat firma Alternative Fundament, o instituție financiară nebancară ilegală, prin care a păcălit zeci de români din jumătate de țara. Cazul este unu este spectaculos prin modul în care acesta a operat, nu prin valoarea sumelor furate.

„Am verificat la Registrul Comerțului la Oradea și erau acolo. Am mai verificat și la ANPC. Deci erau în regulă, aveau cont în bancă, aveau CUI, aveau tot tot, deci erau în regulă”, a spus Constantin Campeanu, păgubit din Buzău.

Oamenii care au nevoie disperată de bani apelează la aceste oferte, însă realizează rapid că totul este doar o înșelătorie.

Victimele au fost atrase de o așa-zisă dobândă de 2% care, dacă s-ar fi dovedit reală, ar fi fost cea mai mică din România. Oamenii ar fi trebuit să-și dea seama că ceva nu este în regulă cu firma Alternative Fundament.

„Am rămas cu datorii și către colegii de muncă și primesc telefoane că sunt executat silit de la bancă”, spune un păgubit din Prahova.

Păgubiții au cerut bani și nimănui nu i s-a părut suspect că societatea pretindea taxe ilegale pentru întocmirea dosarului, dar și rate achitate în avans pentru creditele încă neacordate.

Mai multe despre acest subiect găsiți pe stirileprotv.ro