Există o ŢARĂ în Europa care va da fiecărui cetăţean, 560 de euro pe luna, începând cu anul 2017

Guvernul finlandez, care vrea sa testeze din 2017 acordarea unui venit de baza neconditionat fiecarui cetatean, a anuntat joi ca a stabilit aceasta suma la 560 de euro pe luna, relateaza AFP.

Proiectul face parte dintre promisiunile electorale ale premierului centrist Juha Sipila, in functie din mai 2015. El spera sa stimuleze astfel ocuparea profesionala si sa simplifice sistemul de beneficii sociale.

Joi, Ministerul Afacerilor sociale si al Sanatatii a indicat ca va supune dezbaterii publice pana la 9 septembrie un proiect de lege care i-ar permite sa efectueze acest test pe un grup de 2.000 de persoane de varsta activa, alese la intamplare din intreaga populatie, scriu cei de la stirileprotv.ro

„La momentul evaluarii efectelor venitului de baza, grupul-test va fi comparat cu un grup de control format din persoane cu acelasi profil ca grupul vizat, dar care nu beneficiaza de venitul de baza”, a explicat institutia.

„Principalul scop al experimentului cu venitul de baza este stimularea ocuparii profesionale”, a adaugat ministerul. Insa guvernul vizeaza, de asemenea, „reducerea birocratiei si simplificarea sistemului complex de ajutoare sociale de o maniera viabila pentru finantele publice”.

Venitul de baza este o reforma radicala care are sustinatorii sai atat la stanga, printre cei care cer ca statul-providenta sa le asigure tuturor un nivel de viata decent, cat si in randul liberalilor, dintre care unii se pronunta pentru renuntarea la o protectie sociala care poate duce in unele cazuri la descurajarea cautarii unui loc de munca.

Prim-ministrul Juha Sipila, fost om de afaceri, este convins ca astfel vor fi stimulate initiativa individuala si crearea de firme.

Finlanda ar putea fi prima tara europeana care va testa aceasta reforma la nivel national. In iunie, alegatorii elvetieni au respins, cu larga majoritate (77%), o initiativa populara pentru plata unui venit mult mai ridicat, de 2.500 de franci elvetieni (aproape 2.300 de euro).

Sursa foto. Cititi continuarea articolului si mai multe informatii interesante pe portalul stirileprotv.ro